Ga naar hoofdinhoud

Scania levert winst in

Scania heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een winst behaald van 1,24 miljard Zweedse kroon (122 miljoen euro), vergeleken met 1,71 miljard kroon in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Scania woensdag bekendgemaakt.

Scania1Het resultaat was boven de verwachting van analisten. Dat kwam vooral door stevige kostenreducties en een stabilisering van de door de financiële crisis hard getroffen Europese markt voor vrachtwagens en bussen. “De neergang van de vraag op de vrachtwagenmarkt is nu gestabiliseerd op een laag niveau”, aldus Scania CEO Leif Östling een toelichting. “Scania blijft wel de capaciteit, de kosten en de investeringen aanpassen, net zoals we dat afgelopen jaar deden. Sinds september 2008 zijn er 3.900 werknemers vertrokken bij Scania, en zijn er grote verlagingen van de productiecapaciteit doorgevoerd. Ook werd er werktijdverkorting ingevoerd in een aantal Europese landen.”

Scania zag de omzet in het vierde kwartaal met 19 procent afnemen tot 18,4 miljard kroon. Er werden wereldwijd in 2009 43.443 Scania’s afgeleverd, een daling van 24 procent ten opzichte van 2008. In Nederland werden er afgelopen jaar 1779 nieuwe Scania’s geregistreerd, 33,5 procent minder dan in 2008 (2674 stuks). Lichtpuntje is dat het marktaandeel in Nederland steeg van 17,3 naar 18,3 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer