Havi gaat autonoom rijden met Scania • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Havi gaat autonoom rijden met Scania

Havi Supply Chain gaat met een autonome Scania rijden in de eerste Europese pilot met een autonome truck op de openbare weg. Dat meldt Scania op haar website. De proef, die wordt uitgevoerd onder normale verkeersomstandigheden, is bedoeld om te leren over de effectiviteit van autonoom vrachtwagenvervoer als onderdeel van hub-to-hub operaties.

Als eerste in Europa voeren Scania en Havi Supply Chain een proef uit met het gebruik van een volledig autonoom voertuig voor het vervoer van commerciële goederen onder normale verkeersomstandigheden tussen logistieke hubs. Bij de proef rijdt de autonome vrachtwagen tussen Södertälje en Jönköping, een drie uur durende rit van ongeveer 300 km, en de route maakt deel uit van een langere rit voor Havi, waarbij de eerste en de laatste kilometer door handmatig bestuurde voertuigen worden afgehandeld.

De pilot is een eerste stap om te laten zien hoe autonome trucks deel kunnen uitmaken van een levensvatbare hub-to-hub logistieke stroom en stelt Scania en Havi in staat de effectiviteit van de technologie in hun activiteiten te evalueren.

“We weten dat het transportsysteem de komende jaren zal veranderen en dat de industrie te maken krijgt met uitdagingen als chauffeurstekorten en afnemende marges, dus het transformatieproces naar autonome technologie moet meteen beginnen. We moeten nu leren over autonome operaties zodat we klaar zijn zodra de technologie klaar is. Wij geloven dat deze pilot een enorm belangrijke opstap zal zijn”, zegt Robert Melin Mori, de projectmanager van Scania die verantwoordelijk is voor dit initiatief.

“Dit is een autonome vervoersoplossing die onder reële bedrijfsomstandigheden wordt gebruikt met het vervoer van goederen voor een derde partij. Niemand heeft dat eerder gedaan in Europa. We zijn verheugd om met Havi samen te werken aan deze pilot”, voegt Peter Hafmar, Hoofd Autonome Oplossingen bij Scania, toe.

Havi en Scania hebben al een sterke staat van dienst als het gaat om samenwerking bij verschillende vooruitstrevende initiatieven rond geëlektrificeerd vervoer, in overeenstemming met hun gezamenlijke inzet om het transportsysteem CO2-neutraal te maken en innovaties te onderzoeken om de efficiëntie en duurzaamheid van commercieel vervoer te verbeteren.

“We hebben een sterke verstandhouding opgebouwd door de initiatieven die we al samen hebben ondernomen, en we zijn erg blij om samen te werken aan deze nieuwste pilot, die volgens ons een enorme belofte inhoudt voor onze toekomstige relatie en voor de toekomst van de toeleveringsindustrie als geheel”, zegt Massimo D’Alessandro, directeur Duurzaamheid & Innovatie bij Havi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer