Ga naar hoofdinhoud

Orderintake Scania neemt af

Bij de Zweedse truckfabrikant Scania kwamen in het derde kwartaal minder orders binnen dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat maakte de truck- en busfabrikant deze week bekend. Vooral vanuit het Midden-Oosten en Rusland komen minder aanvragen voor nieuwe trucks. Maar ook andere markten blijven achter.

scania g410

Alleen al in Europa zakte het aantal orders in vergelijking met het kwartaal vorig jaar met 29 procent naar 7976 trucks. Vanwege de politieke en economische problemen in Rusland liepen de orders in Midden- en Oost-Europa met 30 procent terug. Ook vanuit Azië kwamen minder orders binnen. Bij het uitleveren van nieuwe trucks ziet er minder slecht uit. In het derde kwartaal steeg het aantal nieuw geleverde zware trucks met 2 procent op 16.157 trucks. Alleen al in Europa werden 6 procent meer nieuwe vrachtwagens afgeleverd. In Midden- en Oost-Europa werden vanwege de Rusland-crisis juist tot 29 procent minder trucks uitgeleverd.

De totale omzet steeg van 19,7 miljard Zweedse Kronen naar 21,7 miljard Zweedse Kronen, vergelijkbaar met zo’n 2,3 miljard euro. De omzet op het gebied van service en dienstverlening steeg in het derde kwartaal met zo’n 11 procent. De totale winst nam af van 1,46 miljard Zweedse kronen naar 1,39 miljard Zweedse Kronen. Vanwege de invoering van de euro 6 norm hebben veel transporteurs in Europa vorig jaar nog snel een euro 5 truck gekocht. Dat effect ijlt nu nog na op de Europese markt, volgens Scania. De komende tijd wordt vooral gebruikt om de samenwerking met MAN te intensiveren. Zo werd begin oktober bekend gemaakt dat beide merken samen aan nieuwe transmissies gaan werken. Dit zou een besparing moeten gaan opleveren van zo’n 50 miljoen euro per jaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer