Ga naar hoofdinhoud

Scania CEO verkast naar Volvo

De hoogste baas van Scania, CEO Martin Lundtstedt, verlaat de Zweedse truckfabrikant en stapt over naar Volvo. Daar moet Olof Persson het veld ruimen. Lundtstedts taken worden voorlopig waargenomen door Per Hallberg.

12366-174Er werd al langer aan de stoelpoten van Persson gezaagd, die tot op heden nog het voordeel van de twijfel kreeg. Tegenvallende resultaten uit het verleden deden hem de das om. De directe overstap van Lundtstedt met het vertrek van Persson doet vermoeden dat Volvo diens ontslag zorgvuldig voorbereidde.

Het vertrek van Persson werd tegelijk bekendgemaakt met de kwartaalcijfers van Volvo. Opvallend genoeg zijn die resultaten wel goed. De winst verviervoudigde in de eerste drie maanden van dit jaar bijna tot 456 miljoen euro. De omzet nam met 14 procent toe tot ruim 8 miljard euro. Volvo profiteerde onder meer van gunstige wisselkoersontwikkelingen. De Zweedse kroon is het afgelopen jaar sterk in waarde gedaald ten opzichte van andere valuta’s. Zonder dat stuwende effect zou de omzet met 1 procent zijn gedaald.

Het aantal afgeleverde vrachtauto’s was met ruim 48.000 vrijwel stabiel vergeleken met een jaar eerder. Volvo ontving de afgelopen periode orders voor bijna 57.000 trucks, meer dan een jaar eerder. Het aantal bestellingen voor machines nam daarentegen met een kwart af tot iets minder dan 15.000.

Het vertrek van Lundtstedt (rechts op de foto) is een nieuwe slag voor Volkswagen, dat grote moeite ondervindt met de integratie van MAN en Scania in haar groep. “We respecteren Martin Lundtstedts beslissing om het bedrijf te verlaten en danken hem voor zijn succesvolle inzet om Scania’s marktpositie te ontwikkelen en versterken gedurende zijn jaren bij ons als president en CEO”, aldus Martin Winterkorn, voorzitter van de RvB van Scania.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer