Scania sluit orderboeken voor een half jaar • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania sluit orderboeken voor een half jaar

Truckfabrikant Scania heeft afgelopen week de orderboeken gesloten voor het komende half jaar. “Er zijn het afgelopen jaar, zeker in het vierde kwartaal, zoveel orders ingeboekt dat we die nu eerst gaan produceren voor onze klanten”, aldus Janko van der Baan, managing director Scania Benelux.

Scania lijkt slachtoffer te zijn van het eigen succes. “Dat klopt, voor een deel”, zegt Van der Baan. “We hebben veel trucks verkocht, meer dan we kunnen produceren. Door (de nasleep van) Corona is zoals bekend de supply chain wereldwijd verstoord. Daar komt het probleem van de microchips bij. Net als veel andere voertuigfabrikanten kunnen wij daardoor niet de aantallen produceren die we willen en daardoor lopen de levertijden ernstig op. We kunnen wel door blijven verkopen, maar daarmee lossen we de problemen voor klanten die al besteld hadden niet op.”

Janko van der Baan, Scania Benelux

Daardoor grijpt Scania naar een uniek middel: het stilleggen van de verkoop. “We gaan zes maanden lang geen offertes meer uitbrengen. Natuurlijk zullen we onze klanten en prospects willen blijven helpen, maar het orderboek blijft voorlopig even dicht. Eerst gaan we de bestaande orders uitvoeren en produceren in onze fabrieken in Angers, Södertälje en Zwolle. De fabrieken gaan produceren op een capaciteit van 70 procent, als meer mogelijk is schakelen we op”, legt Leon Groot, business support bij Scania Benelux, uit.

Van der Baan: “Ik werk al 34 jaar bij Scania, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. We zijn trots op ons verkoopsucces maar niet op deze stap natuurlijk. Maar we willen eerlijk en transparant zijn naar iedereen, dus melden we het. Wat ik overigens ook kan melden is dat de orderintake voor onze trucks met elektrische componenten, dus de BEV, PHEV en HEV Scania’s wel doorgaat. De komende zes maanden biedt dit onze organisatie de mogelijkheden de voordelen van dat deel van onze range extra voor het voetlicht te brengen.”

2 reacties op “Scania sluit orderboeken voor een half jaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer