Ga naar hoofdinhoud

Scania verbetert Cruise Control met Active Prediction

Scania introduceert een forse update van haar CCAP-systeem (Cruise Control met Active Prediction) voor de Scania Opticruise transmissie. Het nieuwe CCAP wordt vanaf juni standaard gemonteerd op alle G25 en G33 transmissies en kan retrofit geleverd worden op alle Super-aandrijflijnen.

Door de sterk toegenomen rekencapaciteit, slimmere algoritmen en het geoptimaliseerde gebruik van kaartgegevens kunnen vrachtwagens met het nieuwe CCAP-systeem volgens Scania extra brandstofbesparingen tot 2 procent bereiken op heuvelachtige wegen, terwijl ze dezelfde gemiddelde snelheid behouden.

“Met deze introductie brengen we Scania Opticruise en ons actieve voorspellende systeem naar een nieuw, nog slimmer niveau”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en Hoofd Scania Trucks. “Onze klanten kunnen nu met hoge precisie precies kiezen wat zij verwachten dat hun trucks – of chauffeurs – voorrang geven, het laagst mogelijke verbruik of de hoogst mogelijke gemiddelde snelheid.”

Scania’s CCAP-systeem kan met alle data ‘vooruit kijken’ en de optimale weg te plannen voor een truck om bergop en bergaf te rijden op basis van topografische kaartgegevens. Het algemene idee is om alle soorten van onnodig remmen te vermijden, altijd te streven naar de optimale versnelling zonder vaak te schakelen en, last but not least, gebruik te maken van de kinetische energie van de truck (bijvoorbeeld bij het rollen over heuvelkammen).

“Het toepassen van deze ’trucs’ lijkt in theorie misschien eenvoudig, maar in werkelijkheid zijn het ontzettend veel parameters die overwogen en verwerkt moeten worden om tot een optimaal resultaat te komen”, zegt Julian Kurzawscki Modro, Director Industries and Applications, Scania Trucks. “Onze ingenieurs zijn erin geslaagd het systeem een stuk slimmer te maken, waardoor het in staat is meer geperfectioneerde beslissingen te nemen die trouw zijn aan de bedoelingen van de chauffeur.”

Een langeafstandstruck van Scania is doorgaans uitgerust met drie prestatiemodi: Economy, Standard en Power. Bovendien kan elke prestatiemodus op drie verschillende niveaus worden ingesteld (weergegeven in het instrumentenpaneel), in feite een signaal over hoe hard de eigenlijke instelling in een bepaalde situatie prioriteit moet krijgen.

“Een bestuurder die is ingesteld om zo veel mogelijk brandstof te besparen, zou Economy en niveau 3 kiezen, wat de truck zou vertellen dat de bestuurder kan accepteren dat de snelheid behoorlijk daalt en voor een langere tijd dan voorheen bij het bereiken van een top”, zegt Kurzawscki Modro. “Maar vaak zal de gemiddelde snelheid nog steeds hetzelfde zijn, omdat de truck nu veel langer met de versnelling in neutraal kan rijden. Deze instelling is echter niet altijd bruikbaar, bijvoorbeeld in druk verkeer. Maar het punt is dat de chauffeur veel meer prioriteiten kan stellen.”

Bestuurders hoeven niet voor de meest geavanceerde instellingen te kiezen om brandstof te besparen. Ook een meer gematigde keuze – zoals de Standaardmodus op niveau 2 – zou nog steeds meer besparingen opleveren in vergelijking met eerdere versies van het relentless systeem:

“De toegenomen rekenkracht en de nieuwe, meer geavanceerde algoritmen zullen altijd een verschil maken”, zegt Kurzawscki Modro. “Chauffeurs zullen een meer dynamische snelheidsaanpassing ervaren, volledig in lijn met hun ingestelde intentie en de actuele weg- en verkeersomstandigheden. De truck zal ophalen en afleveren op de wensen van de chauffeur.”

Alle Scania trucks (met enkele zeldzame uitzonderingen) die nu besteld worden met de CCAP functionaliteit krijgen automatisch de nieuwe versie. Bestaande Scania-trucks kunnen een upgrade krijgen bij een Scania-werkplaats, mits ze beschikken over de Super-gebaseerde aandrijflijn die in november 2021 voor het eerst werd geïntroduceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer