Scania zet 49 tons elektrische kipper in bij Zweedse mijn • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania zet 49 tons elektrische kipper in bij Zweedse mijn

Een elektrische Scania Heavy Tipper zal in de LKAB-mijn in Malmberget, in het noorden van Zweden, opereren naast een elektrische kraanwagen die speciaal is aangepast voor deze mijnbouwactiviteiten. Deze ontwikkeling geeft Scania de kans om volledig elektrische trucks te testen en te gebruiken in een veeleisende ondergrondse mijnomgeving. 

Scania en LKAB zijn beide actief in industrieën die momenteel belangrijke verschuivingen ondergaan om een hoger niveau van duurzaamheid te bereiken. De twee bedrijven bundelen nu hun krachten om elektrische voertuigen te laten rijden in de mijnen van LKAB, een stap in de richting van de toekomst en duurzaam transport voor deze industrie.  

LKAB streeft ernaar een van de meest duurzame mijnbouwbedrijven ter wereld te worden. De route naar een veilige, productieve en koolstofuitstootvrije ijzer- en staalindustrie begint bij het ijzererts in de mijnen, en wordt nu uitgebreid naar ook het transport. 

“Met deze elektrische trucks willen we een nieuwe standaard zetten voor duurzame mijnbouw, waarbij helemaal wordt uitgegaan van fossielvrij. We stappen met onze vloot af van fossiele diesel en nu we de capaciteit van elektrische voertuigen op batterijen aan het testen zijn, worden er beslissingen genomen met betrekking tot de keuze van de trucks die niet alleen moeten bijdragen aan een hogere productiviteit, maar vooral ook aan een duurzamere mijn en een veiligere werkomgeving”, zegt Peter Gustavsson, projectmanager bij LKAB.

De zware kipper heeft een totaalgewicht inclusief lading van 49 ton en zal restproducten vervoeren. De tweede truck is uitgerust met een kraan, speciaal geschikt voor het transport van boorstaal naar ondergrondse boorinstallaties. De elektrische vrachtwagen met kraan zal op het depot worden opgeladen, maar mobiel opladen op de locaties zal ook mogelijk zijn om de flexibiliteit te vergroten. De voertuigen zullen naar verwachting in de loop van 2022 in gebruik worden genomen bij LKAB. 

“We blijven samenwerken met klanten die bereid zijn om samen met ons innovatieve oplossingen uit te proberen. Voor Scania is het zeer waardevol om elektrische voertuigen te kunnen testen in de extreme omgeving bij echte klantoperaties in de mijn. Bovendien is de elektrische zware kipper de eerste in zijn soort in de industrie en een volgende grote stap op weg naar duurzame transportoplossingen voor alle toepassingen”, zegt Fredrik Allard, hoofd E-mobility bij Scania.

“Scania’s toetreding tot ons transformatieproces is waardevol omdat het ons de kans geeft om hun batterijaangedreven voertuigen te evalueren. Samen hopen we fossielvrije voertuigen te ontwikkelen en te bouwen die even productief of zelfs productiever zijn dan de voertuigen die we nu hebben”, besluit Gustavsson.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer