VIDEO - Scania test autonome trucks op openbare weg • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Scania test autonome trucks op openbare weg

Truckfabrikant Scania heeft van de Zweedse Rijkswaterstaat toestemming gekregen om zelfrijdende trucks te testen op de openbare weg. De tests met de autonome Scania’s gaan plaatsvinden op de E4 snelweg tussen Södertälje en Jönköping en wordt uitgevoerd in samenwerking met TuSimple.

De vrachtwagens gaan niet zomaar doelloos heen en weer rijden maar worden ingezet voor het Scania Transport Laboratory, waarin Scania nieuwe auto’s en toepassingen test onder reële transportomstandigheden. De autonome trucks zijn dan ook volledig geladen met goederen voor Scania’s truckproductie.

De tests gaat over autonomie Level 4 van de vijf levels tellende SAE-schaal. Dat betekent dat de trucks wel zelfstandig rijden maar dat er een chauffeur als supervisor aanwezig is. Een testmedewerker rijdt eveneens mee, om alles te monitoren.

“In zowel de VS als China worden al tests uitgevoerd met vrachtwagens volgens Level 4 op de openbare weg, maar voor zover ik weet is Scania de eerste in Europa die de technologie test op een snelweg en met lading”, zegt Hans Nordin, die verantwoordelijk is voor het zogeheten Hub2hub-project. Later dit jaar wil Scania de tests uitbreiden tot de hele route tussen Södertälje en Helsingborg.

“In de komende jaren verwachten we de technologie ook in andere Europese landen en in China te kunnen testen”, zegt Nordin. Scania test sinds 2017 zelfrijdende trucks voor mijnbouwtransport in Australië. 

“De ervaring die is opgedaan met deze tests laat zien dat autonome voertuigen binnen enkele jaren realiteit kunnen worden voor transport in gesloten ruimtes zoals mijnen en terminals”, aldus Nordin. Volgens Nordin is het Hub2hub-vervoer – rijden op de snelweg tussen overlaadcentra – de eerste vorm van vervoer op de openbare weg waarbij zelfrijdende vrachtwagens werkelijkheid kunnen worden.

“We zijn inmiddels zo ver in de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen dat de technologie misschien al binnen de komende vijf jaar klaar is om op de markt te worden gebracht voor dit type vervoer. Het zal echter langer duren voordat autonome voertuigen voor het rijden op wegen met tweerichtingsverkeer en in stedelijke omgevingen realiteit worden”, concludeert Nordin.

Scania’s partner TuSimple – met het hoofdkantoor in San Diego, VS, en met faciliteiten in Tucson, Shanghai en Beijing – heeft sinds de oprichting in 2015 miljoenen kilometers aan tests op snelwegen uitgevoerd om de zelfrijdende technologie voor automatiseringsniveau 4 te ontwikkelen. Het bedrijf wordt momenteel beschouwd als de leider op dit gebied.

2 reacties op “VIDEO – Scania test autonome trucks op openbare weg

  • Eddy

    En daar wordt de volgende beroepsgroep om zeep geholpen voor het grote geld .
    Maar ze zullen zich er wel weer gladjes en glibberig uitpraten ….zoals altijd

  • W Janssen

    Ik heb nu een ACC cruise control op de vrachtwagen. Een sneeuwbui en de ACC schakelt zich zelf uit. Dit gebeurd ook straks met het nieuwste systeem om autonoom te rijden. Dan wil ik niet in de buurt zijn van deze vrachtwagen. Het is prima op afgesloten terreinen, maar niet op de openbare weg en zeker niet met plaatselijke veranderende weersomstandigheden. Er moeten eerst een paar doden vallen voordat iemand met een B rijbewijs begrijpt dat het niet gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer