Ga naar hoofdinhoud

VW kan eindelijk Scania overnemen

Volkswagen heeft het uiteindelijk toch voor elkaar gekregen. Het bedrijf heeft nu meer dan 90 procent van de aandelen Scania in handen. Het beschikt hiermee over voldoende aandelen om Scania volledig over te kunnen nemen en van de beurs te halen. Dat melden meerdere internationale media.

Volkswagen MAN ScaniaTwee kleine aandeelhouders van Scania hebben hun stukken aangemeld bij Volkswagen, zo werd dinsdag bekend. Daarmee bezit VW nu meer dan 90 procent van de aandelen Scania, waarmee de wettelijke drempel in Zweden werd bereikt om de resterende aandeelhouders gedwongen uit te kunnen kopen. In februari kondigde VW aan Scania volledig in te willen lijven. Eind april verlengde het autoconcern nog de aanmeldingstermijn van dat bod.

Beslissend daarbij was het besluit van pensioenfonds Alecta om zijn aandelen toch nog aan te bieden aan Volkswagen. Hiermee kan de complete overname van Scania als gerealiseerd worden gezien. Volkswagen kan Scania nu geheel overnemen en van de beurs halen. Voor Ferdinand Piëch en Martin Winterkorn van Volkswagen komt het succes precies op tijd voor de algemene aandeelhoudersvergadering.

Volkswagen was al voor bijna twee derde eigenaar van Scania en wilde de vrachtwagenbouwer helemaal inlijven. Het legde eerder dit jaar 6,7 miljard euro op tafel om de aandelen te kopen die het nog niet bezit. Met de stukken die VW tot dusver aangeboden had gekregen, kwam het totale belang uit op 88,25 procent. Maar nu is de wettelijke drempel van 90 procent behaald om tot een volledige inlijving te komen. VW wil Scania na de volledige overname intensiever laten samenwerken met zijn andere dochterbedrijven, waaronder branchegenoot MAN, waarvan het voor driekwart eigenaar is. Dat moet leiden tot synergievoordelen van minstens 200 miljoen euro per jaar, die op termijn nog verder kunnen oplopen.

 

3 reacties op “VW kan eindelijk Scania overnemen

 • Zou een goede zaak zijn, mogelijk dat de starheid om zaken te doen met Scania zal versoepelen.

  1. Jan

   De starheid zal alleen maar toenemen bij beide merken, het gaat meer de VW/Audi kant op en voor de merken dus bergaf

 • Verheul

  Daarmee zouden meer deuren geopend worden in Europa en daar ver buiten.
  Hoop wel dat het segment van Scania en MAN gehandhaafd zullen blijven, zodat het vertrouwen met de merken blijft.
  Want beide hebben een goede reputatie, zou zonde zijn als die verloren gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer