Schone trucks op busbaan Utrecht • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Schone trucks op busbaan Utrecht

De gemeente Utrecht is per 1 februari 2013 in samenwerking met een aantal geselecteerde bedrijven gestart met een proef medegebruik busbanen op de invalswegen van de stad. Schoon bevoorradingsverkeer (Euro VI motoren, EEV, groengas, aardgas of elektrisch aangedreven voertuigen) wordt met een ontheffing op de busbanen toegestaan. De gemeente wil in het kader van haar Actieplan Goederenvervoer de toepassing van schoon bevoorradingsverkeer in de stad bevorderen.

Busbaan UtrechtVanuit het actieplan wordt het bedrijfsleven gestimuleerd om schonere vrachtwagens in te zetten. De proef omtrent het gebruik van de busbanen door schoon bevoorradingsverkeer is een van de projecten waarmee duurzame, lees efficiënte, benutting van de bestaande infrastructuur wordt nagestreefd. Na een jaar moet blijken of het medegebruik van de busbanen kan leiden tot minder voertuigen of voertuigkilometers in de stad. In 2011 is al een reistijdmeting met bevoorradingsverkeer op busbanen uitgevoerd. Hieruit bleek dat het gebruik van de busbanen reistijdwinst oplevert en dat de betrouwbaarheid van de geplande ritduur toenam. Reistijdwinst betekent verkorting van aanwezigheid in de stad. Dit kan interessant zijn voor transportondernemers om te investeren in schoner materieel.
Tijdens de proef kunnen de busbanen langs de Vleutenseweg en de Europalaan worden gebruikt. De deelnemende bedrijven zetten tijdens de proef ongeveer twintig voertuigen met ontheffing in.
Als blijkt dat er voor zowel de gemeente als de vervoerders voordelen uit de proef naar voren komen wordt gekeken naar een structurele opzet van het medegebruik van busbanen in de stad door het bevoorradend verkeer.
Foto: Google Streetview

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer