Ga naar hoofdinhoud

Slijtage remmen bron van koperemissie

De slijtage van remmen levert veel emissie van koper op. Dat blijkt uit een in december 2007 verschenen publicatie getiteld ‘A revised estimate of copper emissions from road transport in UNECE-Europe and its impact on predicted copper concentrations’. Deze publicatie kreeg in december 2008 de TNO-prijs voor de beste publicatie op het gebied van milieuwetenschappen.

Remschijf in productie bij SAFEen van de klanten van TNO is de Waterdienst van Rijkswaterstaat, een instelling die onderzoek doet naar emissies in water. Hier vroegen onderzoekers zich net als beheerders van waterzuiveringen af waarom er eigenlijk zoveel koper in rioolslib voorkomt. TNO’er Jan Hulskotte opperde dat het misschien wel eens te maken zou kunnen hebben met remslijtage. Dit bleek een zeer goede ingeving te zijn.

TNO is in opdracht van de Waterdienst gaan uitzoeken hoe het zit met remmen, hoeveel ze slijten en waar het slijtsel blijft. Vroeger zat er asbest in remmen. Toen dat verboden is, zijn er nieuwe remmen gekomen met daarin zo’n 10 procent koper. Maar de emissie-inventarisatie voor het wegtransport zag deze bron van koper steeds over het hoofd; het ging nog uit van de oude samenstelling van remmen. Voor water en rioolslib bleek de bijdrage van de remvoeringen aan koperbelasting weliswaar significant maar niet dominant.

Omdat de TNO-onderzoekers niet alleen naar water keken maar ook naar lucht kwam er uit dit kleine onderzoek nog een belangrijke ontdekking. Koper uit remmen bleek de belangrijkste bron voor koper naar de lucht in Nederland en West-Europa te zijn. Tot die tijd was er altijd een onverklaarbaar gat geweest tussen de voorspelde koperemissies en de uitkomsten van verspreidingsmodellen. Maar het gaat nog verder. Omdat koper een van de metalen is die in fijn stof voorkomt en daarmee mogelijk een bijdrage aan de gezondheidseffecten veroorzaakt, is hiermee een belangrijke bron gevonden. Wat dit precies betekent voor onze gezondheid daar is nog te weinig van bekend en zal verder onderzocht moeten worden.

‘A revised estimate of copper emissions from road transport in UNECE-Europe and its impact on predicted copper concentrations’ is in december 2007 verschenen in Atmospheric Environment, Volume 41, Issue 38.

Bron: Infrasite

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer