"Smeergeldaffaire MAN te overzien" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Smeergeldaffaire MAN te overzien”

De smeergeldaffaire bij truckfabrikant MAN is van een overzichtelijke omvang en er is geen sprake van weggesluiste sommen geld. Dat concludeert WilmerHale, de firma die het onderzoek naar de smeergelden bij MAN leidt, in een tussentijds rapport. MAN neemt ondertussen maatregelen om toekomstige dwalingen te voorkomen.

MAN logo grilleDe financiële experts van WilmerHale hebben de provisiebetalingen van MAN van de afgelopen tien jaar onder de loep genomen en de verdachte betalingen daar uit gefilterd. Zoals het er nu uitziet zijn die verdachte betalingen te overzien en is de smeergeldaffaire zeker niet van eenzelfde omvang als die bij Siemens enkele jaren geleden. De verdachte provisies werden voornamelijk tot eind 2006 betaald, vanaf 2007 werd het allemaal veel minder.

MAN blijft ondertussen er alles aan doen om de schade te beperken. Na de amnestieregeling voor medewerkers, ingesteld in mei, is er nu een nieuw vijf-punten programma opgezet om toekomstige dwalingen te voorkomen. Er wordt gestreefd om bij toekomstige provisies de openbaar aanklager te informeren. Daarnaast wil MAN het stelsel van provisiebetalingen herzien en verbeteren. Ook moet er meer personeel in audit-functies komen. MAN wil ook de hele organisatie en processen van truckverkopen onder de loep nemen, en als laatste gaat het bedrijf know-how van niet-overheid experts op het gebied van anti-corruptie inwinnen.

Woensdag viel het OM van München overigens nog wel binnen bij de MAN dochteronderneming Ferrostaal.

Lees ook:

Fred van Putten: “Altijd volgens de regels gehandeld”

Veel MAN werknemers wisten van corruptie

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer