Succesvolle actie tegen ladingdiefstal • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Succesvolle actie tegen ladingdiefstal

De politie Limburg-Noord, Koninklijke Marechaussee, het ladingdiefstallenteam van de Bovenregionale Recherche (BRZN) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben de afgelopen weken met succes een gezamenlijke actie uitgevoerd. De actie was bedoeld om ladingdieven op heterdaad te betrappen bij parkeerterrein ‘Heierhoeve’ aan de Columbusweg op industrieterrein Trade Port West in Blerick.

Zeilen opengesnedenDe politie heeft in de periode van eind oktober medio november 2011 samen met de Marechaussee op project matige wijze meer aandacht aan gegeven aan het fenomeen ladingdiefstallen. Deze week heeft dat tot vijf aanhoudingen geleid.

In de nacht van woensdag op donderdag zijn twee arrestaties verricht. Het gaat om een 27-jarige man uit Eindhoven en een 27-jarige man uit Geldrop. Zij werden betrapt toen ze een zeil opensneden. Ze liepen tussen de vrachtauto’s door en vertrokken daarna weer zonder buit. Op de snelweg ter hoogte van Asten zijn ze vervolgens aangehouden. De politie verdenkt hen van poging tot ladingdiefstal. Uit onderzoek bleek dat er zeilen opgesneden waren bij 26 vrachtauto’s, waar het duo van wordt verdacht.

In de nacht van donderdag op vrijdag volgden drie aanhoudingen. Het betreft een 29-jarige man uit Haelen, een 25-jarige man uit Sint Odilïenberg en een 38-jarige man (woonplaats nog onbekend). Ook zij worden verdachten van poging tot ladingdiefstal. Bij 14 vrachtauto’s waren zeilen opgesneden.

De verdachten zitten vast voor verder onderzoek en zijn in verzekering gesteld.

Na onderzoek op het parkeerterrein bleek dat er gedurende voornoemde periode bij circa 100 vrachtauto’s zeilen waren ingesneden.

Uit onderzoek van de politie Limburg Noord bleek dat het parkeerterrein aan de Columbusweg op industrieterrein Trade Port West vaker het doelwit is van ladingdieven. Om deze diefstallen een halt toe te roepen is een integrale aanpak bedacht, samen met de specialisten van het KLPD en het ladingdiefstallenteam. Ook in de toekomst blijft de politie actief om ladingdiefstal tegen te gaan en verdachten op te sporen.

Het Snelle Interventie Team (SIT) van het ladingdiefstallenteam is ook ingezet bij de actie op Trade Port West. Het SIT wordt ingezet op ladingdiefstallen criminaliteit daar waar snelle interventie nodig is. Het gaat om delicten zoals diefstal van vrachtauto’s met of zonder lading, ladingdiefstal en witwassen in relatie tot ladingdiefstal.

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) richt zich op de aanpak en bestrijding van de bovenregionale criminaliteit in de provincies Zeeland, Limburg en Brabant. De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland is enkele jaren geleden van start gegaan met het projectteam ladingdiefstallen.

Zuid-Nederland grenst aan de buurlanden België en Duitsland en vormt daarmee een belangrijke logistieke doorvoerhaven. Vanwege de geografische ligging is Zuid-Nederland een belangrijk doorvoergebied voor onder meer vrachtverkeer. De grote hoeveelheid vrachtverkeer brengt met zich mee dat ladingdiefstal in Zuid-Nederland verhoudingsgewijs meer voorkomt dan in andere delen van Nederland. Het ladingdiefstallenteam richt zich specifiek op de bestrijding van georganiseerde transportcriminaliteit en werkt nauw samen met de zes zuidelijke politiekorpsen en met externe partners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer