CES Las Vegas 2019: in je dromen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

CES Las Vegas 2019: in je dromen

In de vorige eeuw werd er wel eens gesproken over de ‘auto van het jaar 2000’. Dat waren steevast voertuigen die je voorstellingsvermogen te boven gingen (zeker als kleine jongen) maar die later (soms) toch werkelijkheid werden. Een zelfde ervaring hadden we op CES 2019, waar we de toekomst van de (voertuig)techniek zagen. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_1_26]

CES staat voor Consumer Electronics Show. Een naam die maar deels de lading dekt, want de afgelopen edities kwam er steeds meer techniek naar de beursvloer die belangrijk kan zijn voor business, voor industrieën, niet alleen voor consumenten. Autofabrikanten gebruiken de CES voor lanceringen van nieuwe auto’s. Mercedes-Benz liet in het Las Vegas Convention Center haar nieuwe CLA personenauto debuteren en maakte de blits met de autonome Vision Urbanetic, die we eerder zagen op de IAA.

Toyota
Maar ook vrachtwagens maken tegenwoordig deel uit van de CES. Freightliner presenteerde ten tijde van de CES haar nieuwe Cascadia, die semi-autonoom kan rijden (zie de rij-impressie op pagina 68). Paccar presenteerde op het buitenterrein maar liefst drie trucks met alternatieve aandrijflijnen: een Peterbilt 220EV en een Peterbilt 579EV en een Kenworth T680 FuelCell. Die laatste is ontwikkeld samen met Toyota, die de auto al langer test in de haven van Los Angeles. De Peterbilt 220EV heeft de cabine van de LF, maar niet dezelfde aandrijflijn. Waar DAF gebruik maakt van Cummins, heeft de 220EV een 335 pk sterke Meritor e-Axle. De Peterbilt 579 EV heeft dan weer een elektrische aandrijving van TransPower, goed voor maximaal 430 pk. Nadeel van de elektrische Peterbilts is, net als bij de DAF’s, de beperkte actieradius. De 220EV komt op één acculading 160 km ver, de 579EV heeft een bereik van 209 km. De Kenworth met brandstofcel trok veel bekijks. Terecht, want waterstoftrucks zijn er nog niet veel, en al zeker niet als Class 8. De Kenworth T680 levert 560 pk. Het koppel van de aandrijflijn is niet bekend gemaakt, maar het moet voldoende zijn om van de plek te komen op een 20 procents helling en om op een 6 procents helling 50 km/h aan te houden. Het wordt interessant om te zien in welke mate Paccar haar aandeel in dit project verder gaat benutten en de aandrijflijn wellicht ook klaar maakt voor de Europese markt.

Schaeffler
Elektrisch rijden is dus hot, ook in de VS, maar ook daar wordt gekeken naar de slimste toepassing voor elektrische aandrijflijnen en componenten. De Bio-Hybrid van Schaeffler is een voertuig dat een doorontwikkeling is van de fiets, maar dan groter en elektrisch aangedreven. De Bio-Hybrid is een stadsvoertuig dat wel wat weg heeft van de Renault Twizy, maar dan een slag groter. De cargo-versie zien wij zo rijden in een stadshub-configuratie. Ook te zien bij Schaeffler: de e-Corner Module, een draadloos wiel dat onafhankelijk van andere wielen kan draaien en rijden. Met de 90 graden draaibare wielen heeft het voertuig waar de wielen onderstaan een nihile draaicirkel.

5G
Om de hoek bij Schaeffler komen we landgenoten tegen: NXP, de producent van semi-conductors die met grote industriële partners samenwerkt. Google is er een van. NXP presenteerde op haar stand ook tal van voertuigtechnologie en liet in samenwerking met Rinspeed zelfs een autonoom voertuig zien. Samen met Airbiquity liet NXP de laatste stand van zaken zien van ‘over the air automotive software en data management with vehicle network processors’. Het is een volgende stap om voertuigen tijdens het rijden van nieuwe data te voorzien en ook data te transfereren. Dat gebeurt nu ook al, maar met de komst van het nieuwe 5G-netwerk wordt alles wat internet ons nu biedt nog veel sneller en uitgebreider. NXP’s toepassing kan dan worden gebruikt voor het uitlezen en versturen van de complete data van een wagenpark van honderd trucks, binnen enkele seconden, zo verzekerden medewerkers van NXP ons.

Pod
In één ding dat we in 2017 ook al op de CES zagen werden we bevestigd: autonoom rijden komt sneller dan we denken (technisch dan, regelgeving is weer een heel ander verhaal). Nu is ook de vorm van dat autonome rijden bekend: de pod, een voertuig zonder duidelijke voor- of achterkant dat zowel kan dienen als personen- dan wel als bedrijfsauto, afhankelijk van de carrosserie die je op het chassis zet. We zagen het zelfde concept als de Mercedes-Benz Vision Urbanetic bij onder meer de volgende exposanten: Bosch, ZF, Continental, Denso, het Franse Milla, Panasonic en Velodyne. Bijzonder fraai is hoe bijvoorbeeld die laatste werkt met Lidar-technologie. De sensoren zijn aantoonbaar in staat om grote groepen mensen en objecten te signaleren. Zeker is wel dat als al die autofabrikanten werken aan een pod-achtig conceptvoertuig, dat de auto van de toekomst is. Niet meer met een eigen bestuurder dus, maar met mobility-as-a-service (MAAS).

Over signaleren gesproken, bij Kia zagen we in het kader van het thema ‘Space of Emotive Driving’ het READ-systeem. READ staat voor Real-time Emotion Adaptive Driving, een systeem met de eerste autonome technologie die menselijke emoties herkent en het interieur daarop aanpast. Via bio-signaaltechnologie kan het READ-systeem real-time emoties van de bestuurder herkennen. De technologie herkent gezichtsuitdrukkingen, hartslag en neurosignalen in de huid. De zelflerende technologie past vervolgens interieur en systemen hierop aan en maakt de menselijke patronen van de inzittenden zichzelf eigen.

Waterstoftelefoon
Klinkt ver-van-mijn-bed? Kan best, maar de toepassing van dit soort technologie in voertuigen komt er nu eenmaal aan. Of het allemaal ook geaccepteerd en gebruikt wordt door consumenten, da’s weer een heel ander verhaal. Dan is bijvoorbeeld de Perfectly Keyless -oplossing van Bosch wel weer een bruikbare toepassing. Door de smartphone te gebruiken als unieke sleutel voor een voertuig denkt Bosch de ook in Nederland voorkomende diefstal via keyless entry van auto’s te kunnen voorkomen. De techniek is ook toepasbaar op trucks. De vindingen op CES zijn talrijk en zoals we al eerder zeiden, soms eenvoudigweg onvoorstelbaar. Zo heeft het Zweedse MyFC een fuelcell range extender voor elektrische auto’s uitgevonden. Slim, maar het past diezelfde technologie (met waterstof dus) ook toe op smartphones!

Doorkijkje
Dan is de innovatie die Valeo liet zien weer heel wat dichter bij huis. Op het buitenterrein zagen we een grote pick-up met een trailer die Valeo Extra Vue Trailer demonstreerden. Zowel op de pick-up als op de aanhanger zit een camera. Op de computer voor in de auto worden die beelden over elkaar heel gelegd, waardoor er op het scherm in de cabine een nieuw beeld ontstaat: je kijkt (virtueel) door je aanhanger heen, maar ziet nog wel waar die zich bevindt. Een briljante vinding, die volgens Valeo niet alleen bij kleine aanhangers kan worden toegepast, maar ook bij grote opleggers. Het lijkt ons een hele slimme oplossing om in de toekomst aanrijdingen en incidenten bij laaddocks te voorkomen.

CES 2019 stond bol van de innovaties. Geen wonder dat de top van het bedrijfsleven hier graag komt rondsnuffelen. Ook dit jaar kon je CEO’s van vooraanstaande bedrijven rond zien snuffelen op de stands van tech start-ups. Want zij weten ook: het lijkt wel of ik droom, maar wat ik zie is de nieuwe werkelijkheid.

TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: CES, TTM.NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer