Met de nodige nadruk op het decarboniseren van de planeet, opende Fiat Powertrain Technologies (FPT) onlangs zijn eerste ePower fabriek in Turijn voor de productie van batterijen en e-aandrijvingen. [INHOUD | INDEX TTMnl2022_5_48]
De afdeling, gevestigd op het Iveco fabrieksterrein, moet jaarlijks tot 20.000 batterijpakketten gaan maken voor lichte bedrijfswagens zoals de nieuwe eDaily als ook voor (grote) bussen. Op twee andere lijnen in dezelfde hal, ziet ook de Central Drive, dat is de elektrische aandrijving van de Daily als wel de nieuwe e-axle voor de Nikola Tre het levenslicht. En dat volgens FPT allemaal inderdaad volledig CO2-neutraal dankzij zonnepanelen en windmolens die de benodigde energie voor de productie leveren.
De eigenlijke opening werd verricht door de burgemeester van Turijn, Stefano La Russo. Deze benadrukte hoe belangrijk de aanwezigheid van Iveco en Fiat voor Turijn is. Daarbij ging het hem niet alleen om de extra werkgelegenheid die de nieuwe productiefaciliteit biedt aan op dit moment 200 mensen. Hij schetste ook een breder verband waarbij hij de strategie van Iveco prees. Niet alleen vanwege de intentie producten te willen bouwen die meer en meer sustainable zijn. Maar ook vanwege de inspanningen de eigenlijke fabricage zero-emissie te laten verlopen.
Hoog geautomatiseerd
De nieuwe fabriek is een toonbeeld van automatisering. Het aanwezige personeel werkt nauw samen met de talloze robots waarbij de producten via AGV’s automatisch van station naar station rijden. Bij de productie van de aandrijvingen komt er wat meer handwerk aan te pas maar ook hier zie je dat alle handelingen aangestuurd en gecontroleerd worden door elektronica. Samen met random tests van alle aangevoerde onderdelen moet dat borg staan voor optimale veiligheid en een constantie hoge kwaliteit van het eindproduct. In de hele fabriek heerst een rust die je eerder in een bibliotheek dan in een fabriek verwacht.







Degelijk
Maar hoe stil de ePower fabriek ook is, het blijft wel degelijk een productiefaciliteit. Waarbij opvalt met hoeveel veiligheidsmaatregelen er gewerkt wordt. Niet helemaal onterecht. Vanwege de state of the art energiedichtheid van 265kW/h per kilo, kiest Iveco voor NMC- lithiumbatterijpakketten, dus met een cathode met nikkel- mangaan- kobaltoxides. En daar moet je iets voorzichtiger mee om gaan omdat ze bij beschadiging in brand kunnen vliegen. Een gegeven dat je terugvindt in de overgedimensioneerde en degelijke opzet van het hele batterijpakket. Dat begint met een aluminium doos met een massieve wanddikte van maar liefst drie centimeter waarin op de bodem de platen voor de temperatuurconditionering geplaatst worden. Dat is niet alleen supersterk, de doos heeft tevens alle appendages om hem veilig weggeborgen tussen de chassisbalken van een Daily te kunnen schroeven. Leuk detail: daartoe zijn alle schroefgaten voorzien van helicoils, een oersterke apart ingetapte RVS schroefdraad.
De batterijhouder wordt vervolgens volledig gerobotiseerd gevuld met 16 voorgemonteerde batterijblokken die elk 12 cellen bevatten. Op die manier ontstaat een batterijpakket met een capaciteit van 37 kWh dat inclusief waterkoeling en het battery management systeem (BMS) 260 kilo weegt.
Heel efficiënt
Dat BMS is heel efficiënt. Volgens Iveco is het dankzij de laatste stand van de elektronica nu mogelijk de batterijpakketten tot 95 procent te ontladen. Tot nu toe houden de meeste fabrikanten een 20 procent aan. Dat vertaalt zich natuurlijk in extra range. Toch geeft de fabriek 8 jaar of 250.000 km garantie op de pakketten.
Central Drive
In een ander deel van de nieuwe fabriek wordt de Central Drive, de aandrijving voor de nieuwe generatie eDaily geproduceerd. Hoewel we dat niet te zien kregen, stond er wel een exemplaar ten toon gesteld. Het is een compacte elektrische motor met een piekvermogen van 140 kW die via één vaste tandwieloverbrenging naar de zijkant via een korte aandrijfas het differentieel van de Daily aandrijft. De unit is met een maximum koppel van 1600Nm geschikt voor voertuigen tot 8 ton. Die zijwaartse reductie maakt het ook eenvoudig er een tussenbak aan te bevestigen voor de 4WD-versies. Een ingenieur vertelde TTM.nl dat er ook voor deze constructie is gekozen om bij andere toepassingen een parallel hybride aandrijving mogelijk te maken.
E-Axle voor Nikola
Dat er nu toch écht Nikola Tre trucks naar Europa gaan komen (vanaf volgend jaar), blijkt ook uit het feit dat FPT de productie van de e-axle ter hand neemt. Deze achteras met als type aanduiding eAX 840-R voor de BEV (en later de FCEV) truck bestaat uit een driedelig aslichaam waarin twee elektromotoren één differentieel aandrijven. De as komt met twee eindoverbrengingen: 1:25 voor de Amerikaanse markt en een met 1:21,5 iets snellere voor Europa. Het vermogen van de as die geschikt is voor voertuigen tot 44 ton, is maar liefst 840 kW ofwel een piekvermogen van 1144 pk! Het maximum koppel aan de wielen zou volgens het spec sheet maar liefst 45.000 Nm bedragen…
De 13 tons as is geschikt voor voertuigen tot 44 ton, heeft met 92 procent een hoge efficiëntie en weegt volgens FPT 1.100 kilogram inclusief de schijfremmen. Dat is ongeveer gelijk aan het gewicht van een gewone zware truck dieselmotor maar dan onafgeveerd achter onder de schotel. Dat kan in moeilijke omstandigheden net dat beetje extra druk op de achteras voor wat meer tractie geven. Overigens wordt op een andere FPT-site een gewicht van 1360 kg vermeldt. De as heeft twee oliekoelers én een externe waterkoeling via een losse waterpomp en een radiator. FPT geeft de as een levensduur van tenminste 1,2 miljoen kilometer mee.
TEKST: BERT ROOZENDAAL | FOTO’S: ROOZWORKS