VIDEO – TuSimple laat autonome truck rit van 130 km rijden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – TuSimple laat autonome truck rit van 130 km rijden

Over de autonome truck hebben we al veel gehoord. Maar een echte lange rit zonder bestuurder, op de openbare weg, dat zagen we nog niet eerder. Op 22 december jl. reed TuSimple voor het eerst een rit zonder bestuurder, ruim 128 km lang. Een video van de complete rit is online beschikbaar.

TuSimple is al langer bezig om trucks autonoom te laten rijden en uiteindelijk een autonoom transportnetwerk op te zetten. Tot nu toe reed er altijd een chauffeur mee als back-up maar nu gebeurde dat niet en was de cabine leeg. Wel werd de combinatie begeleid door twee voertuigen van TuSimple, die echter geen invloed hadden op de rit van de vrachtwagen.

De rit begon op een spoorwegemplacement in Tucson, Arizona en deed onderweg provinciale wegen en snelwegen aan. Er was duidelijk interactie met onder meer verkeerslichten en overig verkeer. Het transport, dat ’s nachts plaatsvond, eindigde bij een distributiecentrum in Phoenix.

De rit van 1 uur en 20 minuten is de eerste keer dat een Class 8  autonome vrachtwagen op open openbare wegen heeft gereden zonder een mens in het voertuig en zonder menselijke tussenkomst. De rit maakt deel uit van het Driver Out pilot programma dat tot en met dit jaar duurt. De testrit werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Arizona Department of Transportation en de rechtshandhaving.

“Door het bereiken van deze gedenkwaardige technische mijlpaal, hebben we de geavanceerde mogelijkheden van TuSimple’s autonome rijsysteem en de commerciële volwassenheid van ons testproces aangetoond, waarbij veiligheid en samenwerking bij elke stap prioriteit hebben. Deze test versterkt onze positie in de voorhoede van autonoom rijdende vrachtwagens, door geavanceerde rijtechnologie op commerciële schaal te leveren”, zegt Cheng Lu, President en CEO van TuSimple. “Dit jaar waren we er helemaal op gefocust om onze technologie aan een strenge test te onderwerpen op openbare wegen onder realistische omstandigheden, en om al ons harde werk en onze toewijding samen te zien komen, is buitengewoon lonend.”

Om de openbare veiligheid te waarborgen, werkte TuSimple nauw samen met overheid en wetshandhavers en implementeerde een TuSimple-onderzoeksvoertuig om te zoeken naar mogelijk verstorende omstandigheden dat meer dan vijf mijl vooruit rijdt, een toezichtsvoertuig dat in staat is om de autonome truck in een minimale risicoconditie (MRC) te brengen en wetshandhavingsvoertuigen die op een afstand van 0,5 mijl volgen als extra  veiligheidsvoorzorgsmaatregelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer