Ga naar hoofdinhoud

Teleroute: Fraude kan worden voorkomen

“Wanneer de gebruikers alle mogelijkheden op het gebied van beveiliging benutten, is fraude zoals TVM die vandaag meldt niet mogelijk” zegt Govert Versluis, Market Manager North Europe bij Teleroute.

dafVanochtend stond op de website van TVM een bericht over ladingdiefstallen via online vrachtuitwisseling. Versluis benadrukt dat nog niet is uitgezocht via welk systeem de fraude heeft plaatsgevonden. Het bericht van TVM  zegt dat er in een tijdsbestek van een week zeven transporten bekend zijn geworden die via een vrachtuitwisselingsysteem tot stand kwamen en waarvan de lading is verdwenen. Totale schade: bijna 2 miljoen Euro. Volgens TVM  maakte men gebruik van vervalste documenten zoals verzekeringspolissen en allerhande vergunningen. De auto’s waarmee gereden werd hadden allen valse of verlopen kentekenplaten. Van een paar voertuigen was bekend dat deze bij het RDW als “export” te boek staan. De combinaties zijn in alle gevallen wit van kleur zonder enig opschrift of naam. De trekkers waren in meerdere zaken van het model DAF XF 95.
Hotmail adressen
TVM stelt verder dat malafide vervoerders zich aan bieden zich aan via Gmail/Hotmail/Live-emailadressen, 06-nummers en e-faxnummers die beginnen met een 084 nummer. Zij maken daarbij gebruik van de gegevens van bonafide bedrijven door een schermafdruk van de site van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te overleggen. Hierop is ook het inschrijvingsnummer van het bedrijf te zien waar deze malafide vervoerders gebruik van maken. Dit kunnen bedrijven zijn die al enkele jaren niet meer bestaan, maar ook maakt men gebruik van bedrijfsnamen van nog bestaande en legale bedrijven.
Waterdicht
Versluis stelt dat Teleroute de afgelopen periode zeer veel aandacht aan  beveiliging heeft geschonken. Nieuwe gebruikers worden via een slim systeem gescreend en nieuwe aanbieders worden zelfs persoonlijk bezocht. Verder kent Teleroute sinds enige tijd het E-confirm systeem waarbij partijen via een unieke code dat partijen via een unieke code de vracht aan elkaar kunnen bevestigen. Versluis: “Als de gebruiker al onze beveiligingsmogelijkheden en tips gebruikt en in de praktijk toepast, zijn fraude en diefstal onmogelijk. We zullen er nog harder aan werken om de gebruikers van ons systeem daarin op te voeden. Overigens komen de tips die TVM geeft in een aantal gevallen overeen met onze adviezen. Al die tips zij ook te vinden op onze website.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer