VIDEO – Tesla levert eerste Semi’s af • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Tesla levert eerste Semi’s af

Tesla heeft donderdag haar eerste Semi elektrische trucks afgeleverd aan PepsiCo. De onthulling vond plaats in de Tesla fabriek in Sparks, Nevada. Het evenement was live te volgen op internet.

Tesla-topman Elon Musk was zelf aanwezig en stond samen met Dan Priestly, Senior Manager of Tesla Semi Truck Engineering op het podium. Maar wie verwacht had dat Tesla nu alles over de Semi bekend zou maken, kwam bedrogen uit. Er kwamen details naar voren als dat de Semi drie keer zo krachtig is als een dieseltruck, dat de aandrijflijn 1000 volt is, er een warmtepomp aanwezig is en dat er drie motoren op de drie assen zitten. Er werd nogmaals bevestigd dat de Semi 500 mijl kan rijden op één acculading en dat het totaalgewicht van een combinatie 37.000 kg is.

En dat is mooi, maar ook in Amerika begint nu kritiek te klinken, onder meer over het feit dat Tesla nog altijd niet heeft laten weten wat het gewicht van de Tesla Semi zelf is. Er werd door Musk trots verteld dat PepsiCo een lading chips had vervoerd naar het Delivery Event. “Niet erg indrukwekkend – het verplaatsen van een lading chips (gemiddeld gewicht per verpakking 52 gram) kan op geen enkele manier worden beschouwd als een definitief bewijs dat het concept van de Semi werkt,” aldus Oliver Dixon, senior analist bij adviesbureau Guidehouse tegen persbureau Reuters.

Ook over de prijs van de Semi of wanneer andere klanten hun (soms al vijf jaar geleden) bestelde Semi’s kunnen verwachten, werd niets verteld. Musk wilde na de presentatie ook geen vragen beantwoorden. Geïnteresseerde vervoerders die zich afvragen of de Semi echt iets voor hun transportbedrijf is, moesten het wederom doen met loze kreten als “If you’re a trucker and you want the most badass rig on the road, this is it.”

Tesla gaf overigens nog wel een video vrij van de demorit die het maakte met de Semi, onder ‘reële omstandigheden’.

5 reacties op “VIDEO – Tesla levert eerste Semi’s af

 • Stickie

  Even de ochtendshow van BNR terug luisteren van af 1 uur 05:45 dan weet je genoeg.

  1. Arjan Velthoven

   Nee hoor, dan weet ik nog niet wat de Semi weegt. En BNR is, zoals ze zelf zeggen, niet echt geïnteresseerd in vrachtwagens…

 • Stickie

  @Arjan, die beste man van BNR probeert er nog beste van te maken maar Klaas de Waard geeft in mijn ogen wel een reëele kijk op het rijden op elektriciteit voor vrachtwagens dat het gewoon te duur is en beschikbare stroomvoorzieningen gewoon niet beschikbaar zijn.

  En dan hebt ik het nog niet eens over laadvermogen en actieradius..

  1. Arjan Velthoven

   Ja, het is duur, maar sommige bedrijven spelen het toch klaar, en niet alleen miljardenbedrijven. Sommige opdrachtgevers betalen graag mee. Laadvermogen en actieradius zijn bij de meeste Europese OEM’s netjes. Vooralsnog voor distributieverkeer ja, maar de actieradius groeit hard. Er is ook geen weg terug in verduurzaming en vergroening. Dat we uiteindelijk toch allemaal op diesel blijven rijden is echt geen optie… Als je meer wilt weten over laadinfrastructuur, lees de komende TTM.nl magazine…

   1. Stickie

    Arjan, ik wert uit ervaring dat bedrijven die op elektrisch en gas rijden dat min of meer gewoon verplicht worden en daar zelf niet op zitten te wachten.
    Zie de LNG trucks die massaal in een hoekje staan bij de grotere bedrijven..

    Op stroom rijden zie ik niet zitten op waterstof wel maar dat gaat nog poos duren.

    En het grootste probleem is dat wij hier in Nederland maar blijven denken dat wij het milieu gaan redden door deze gekkigheid.
    Het gaat namelijk 0,0000 verschil maken zolang India, China, Afrika en Zuid Amerika nergens wat van aantrekken.

    Al gaan we hier weer met stoom treinen rijden en met Mercedes diesels uit jaren 80 het maakt niks uit..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer