Precies een jaar nadat TTM.nl de Scania R540 testte op haar buitenlandse route, doen we hetzelfde nog een keer, maar dan met de 540 S. Er is veel meer anders dan alleen een cabine en een andere type-aanduiding. De 540 S heeft een nieuwe Opticruise transmissie en Electrically Assisted Steering (EAS). Wat gaat dat allemaal schelen in brandstofverbruik? [INHOUD | INDEX TTMnl2021_2_34]
Eerst even terug naar vorig jaar. In editie 2-2020 van TTM.nl publiceerden we de test van de Scania R540, uitgevoerd en geschreven door onze medewerker Eline de Vries. De R540 kwam na een dag rijden uit op een verbruik van 162,1 liter. Niet slecht, maar ook niet supergoed.
Saffier
Fast forward een jaartje, en we staan weer aan de grens met Duitsland, daar waar onze trucktest start. Weer staan we er met een Scania, en weer met de DC13 diesel van 540 pk. Maar dit keer met een S-cabine in fraai saffierblauw. De cabine ziet er strak uit, zeker zonder zonneklep. Daar kunnen we vandaag wel zonder ook, want het is zwaarbewolkt en er gaat vast wel een buitje vallen. Aan de zijkant van de spatborden zien we zwarte sensoren die horen bij de veiligheidssystemen.
Verwarring
De typebenaming van onze testtruck zou je verwachten als S540, maar er staat 540 S op de grille. Dat komt omdat Scania een overeenkomst met Mercedes-Benz heeft gesloten over de naamvoering. De Duitsers waren namelijk bang dat de Scania S-serie vrachtwagen verward zou worden met de Mercedes-Benz S-klasse personenauto. Die kans lijkt ons bijzonder klein, maar voor het opgeven van de benaming is vast wat geld overgemaakt van Stuttgart naar Södertälje.
Een prima werkplek. Hier willen véél chauffeurs dagelijks wel zitten. Die knobbels op het spatscherm zijn sensoren voor de diverse veiligheidssystemen. Wat een ruimte! Voldoende opbergruimte, zeker met de kastenwand achter. De nieuwe transmissie is korter en lichter, wijst testchauffeur Johan. De knoppen voor LDWAS (links) en Lane Keep Assist zitten mooi naast elkaar. Niet langer S540 maar 540S Even klimmen voor je in de cabine bent. Maar liefst vijf stappen, de vloer ligt op 160 cm hoogte.
Nieuwe bak
De Scania 540 S dus, met de hoge cabine en een vlakke cabinevloer. Maar voor het belangrijkste nieuws in deze trucktest laten we eerst even de cabine kantelen door onze testchauffeur Johan. Dat gaat elektrisch en dus zonder workout. Johan laat ons het stuurhuis zien, dat natuurlijk recht onder het stuur zit. Maar we zien niet alleen het stuurhuis, maar ook een elektromotor, waarmee invloed kan worden uitgeoefend op het stuurgedrag van onze testtruck. Hoe dat precies werkt zien we straks als we onderweg zijn. Achter de DC13 zescilinder motor ligt de volledig nieuw ontwikkelde G33CM transmissie. Deze is specifiek ontwikkeld voor de zescilinder met 500 en 540 pk en de V8-diesels van Scania. De G33CM heeft nu een volledig aluminium behuizing en is 15 cm en ook 60 kg lichter dan de tot nu toe gangbare GRS905. Belangrijk kenmerk is dat door een bredere spreiding van versnellingen en een overdrive lagere toerentallen kunnen worden gehaald. Dat moet resulteren in minder motorgeluid èn een lager brandstofverbruik van zo’n 1 a 2 procent.

Geluidsarm
Op onze dik 530 kilometer lange testroute hebben we alle tijd om te zien of die beloftes worden waargemaakt. Bij vertrek kijken we nog even rond in de cabine. De S-cabine hebben we inmiddels al heel vaak van binnen gezien. Het Highline-dak op deze auto biedt veel ruimte, voor de chauffeur maar ook voor spullen. De kastenwand boven het bed biedt werkelijk een surplus aan opbergruimte. Ook al vond deze test plaats tijdens de COVID-19 pandemie, chauffeur en bijrijder waren veilig want in deze ruime cabine is anderhalve meter wel gegarandeerd. Onderweg merken we dat in ieder geval het lagere geluidsniveau van de nieuwe aandrijflijn wordt waargemaakt. Bij 85 km/h komt onze geluidsmeter in twee metingen gemiddeld uit op 61 dB(A), en dat is zeer netjes.

Overdrive
De G33CM transmissie schakelt uiterst soepel, nog meer dan de vorige transmissie. De bak is ook anders opgebouwd, met één kruipversnelling, twaalf versnellingen (waarvan de twaalfde met een direct overbrenging) plus een overdrive. Dat is ook te zien in het display achter het stuur, waar ook echt ‘OD’ staat. Bij 85 km/h draait de motor dan 920 toeren per minuut, zo’n 220 t/min minder dan dat de motor in de twaalfde versnelling zou draaien. Ook als er handmatig naar de twaalfde versnelling wordt teruggeschakeld, gaat de bak zelf snel weer in overdrive, want dat is gewoon zuiniger.

Tussen de lijntjes
Ook al regent het lichtjes op onze testroute (en op de A45 zien we zelfs sneeuw!), toch kan Johan ons rustig vertellen wat EAS in combinatie met ADAS (wel optioneel) allemaal voor voordelen heeft. Het systeem kan door elektronische pulsen zelf bijsturen en dat maakt veel extra assistentiesystemen mogelijk. De knobbels bij de spatschermen die we bij vertrek zagen dienen om de zijkanten van de truck te bewaken. Bevindt zich daar een voertuig, dan lichten lampjes in de A-stijlen op. Handig om de dodehoek te bewaken. Wil je toch van rijbaan wisselen als er een voertuig naast je rijdt, dan kan de 540 S dankzij Lane Change Prevention zelf zachtjes terugsturen. De chauffeur houdt wel zelf de controle, maar de lichte tegendruk vertelt je dat er iets niet helemaal klopt aan je manoeuvre. Lane Departure Warning kennen we natuurlijk wel, maar met EAS is er ook LDWAS mogelijk, dus met Active Steering. Dreig je de rijstrook te verlaten, dan stuurt de truck zelf terug. Iet wat er op lijkt maar niet hetzelfde is heet Lane Keep Assist. Daarbij houdt de Scania zichzelf in het midden van de rijstrook, mooi tussen de lijntjes dus. Dat gebeurt met minieme stuurcorrecties, die je als chauffeur wel telkens voelt. Dat kan irritant zijn. Het stuur loslaten heeft echter geen zin, want dat heeft het voertuig ook door en je krijgt dan netjes een waarschuwing. Alle genoemde systemen en hun status zijn prima afleesbaar in het display van de Scania. De nieuwe systemen komen nog eens bij fraaie functies als Pulse & Glide, wat allemaal meewerkt voor een gunstig brandstofverbruik.
Ook op het laatste gedeelte van onze testroute valt op hoe fijn de Scania op de weg. We hebben een bladgeveerde vooras, maar wel een die zich heel soepeltjes gedraagt. Ook bij flinke oneffenheden in de weg dringt er maar weinig door in de cabine.
Terug aan de grens komen we uit bij de hamvraag: is de 540 S daadwerkelijk zuiniger dan de R540 van een jaar geleden? Die vraag kunnen we met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Ruim zes liter minder verbruikt de 540 S, met zijn nieuwe transmissie. We geven hem wel ietsje correctie vanwege het koude en natte weer, maar dan nog slaagt de 540 S glansrijk in zijn zuinigheidsmissie. Daarmee laat de Scania S zich kennen als een uiterst moderne en efficiënte truck. Zuinig en vol veiligheidsvoorzieningen. In Stuttgart willen ze het vast niet horen, maar deze Scania is de S-klasse onder de hedendaagse trucks.
TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: KOOS GROENEWOLD
#sklasse
#electric
#geslaagd
