TLN: "Nog geen teken van herstel voor transportsector" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

TLN: “Nog geen teken van herstel voor transportsector”

Voor de transportsector is nog geen economisch herstel te ontdekken. Zo rijdt bijna de helft van alle bedrijven tegen lagere prijzen dan vorig jaar, met negatieve gevolgen voor het bedrijfsresultaat. Meer dan 40 procent van de bedrijven heeft een overschot aan materieel en bijna 30 procent een overschot aan personeel. Dat blijkt uit de conjunctuurenquete van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

vrachtverkeer in zwaar weerAlexander Sakkers, voorzitter TLN: “De situatie is slecht en de sector bevindt zich nog altijd in zwaar weer. Er is dan ook geen sprake van herstel.”

Uit de enquete blijkt dat transportbedrijven rijden voor steeds lagere prijzen. Ten opzichte van vorig jaar heeft 45 procent van de bedrijven de vrachtprijs dit jaar verlaagd, vaak gedwongen door de economische omstandigheden of onder druk van opdrachtgevers. Dat heeft gevolgen voor omzet en winst. Ruim 66 procent van de ondernemers heeft een lagere omzet en winst dan in het derde kwartaal 2008.

 Nog altijd staan vrachtauto’s werkloos langs de kant van de weg. Liefst 43 procent van de bedrijven heeft te maken met een overschot aan materieel. Ook personeel zit met de handen over elkaar. Bijna 30 procent van de bedrijven geeft aan een overschot aan personeel te hebben.

 Het winstniveau is door al deze ontwikkelingen historisch laag. Tweederde van alle bedrijven geeft aan minder winst te maken in vergelijking met vorig jaar. Gemiddeld draaien transportbedrijven met verlies.

Mocht de Nederlandse economie zich op termijn herstellen en bedrijvigheid en productiviteit binnen transport en logistiek weer op peil komen, dan is de vraag of ook het vrachtprijs- en winstniveau zich in hetzelfde tempo kunnen herstellen. “Helaas is de ervaring van veel ondernemers dat het bedingen van een reële vrachtprijs nog niet eenvoudig is”, zo meldt TLN bij haar conjunctuurbericht derde kwartaal.

Download hieronder het complete conjunctuurbericht

 TLN CB3_2009.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer