Ga naar hoofdinhoud

TLN: Verladers betalen te laat

Transportondernemers in het wegvervoer moeten vaak erg lang op hun geld wachten. In meer dan 75% van alle openstaande betalingen, wordt de normale betalingstermijn van 30 dagen overschreden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

euro'sOverschrijdingen van twee maanden of meer zijn geen uitzondering. Ruim 30% van de bedrijven komt hierdoor in financiële problemen. De openstaande vorderingen variëren volgens TLN per grootte van de transportondernemer. ‘Wanneer de betaaltermijn wordt opgerekt naar zo’n 60 dagen, heeft een kleine transportondernemer met vijf vrachtauto’s, naast een renteverlies, een liquiditeitsverlies van al gauw zo’n 53.000 euro. Bij een ondernemer met 100 vrachtauto’s loopt het liquiditeitsverlies dan al gauw op tot boven de miljoen euro en een renteverlies van ruim 50.000 euro. Aangezien loon- en brandstofkosten in de tussentijd gewoon moeten worden betaald, wordt een ondernemer al snel gedwongen geld te lenen bij de bank. En dat laatste is in het huidige financiële klimaat erg lastig voor veel ondernemers.’

Risico’s afdekken

TLN-voorzitter Sakkers hekelt de gang van zaken en doet een dringende oproep aan opdrachtgevers om op tijd te betalen. ‘Als een werknemer twee of drie maanden op zijn loon moet wachten, trekt hij ook bij zijn werkgever aan de bel. Maar als een opdrachtgever niet betaalt, moet een vervoerder dat dan maar accepteren? Natuurlijk niet.’ Transportbedrijven kunnen een deel van de betalingsrisico’s afdekken door zich vooraf goed te laten informeren over het bedrijf waarmee men zaken doet. In samenwerking met kredietbeoordelaar Graydon, adviseert TLN ondernemers bovendien om gemaakte afspraken goed op papier te zetten. Daarnaast is het ook van belang de factuur snel te sturen. Verder stelt TLN dat vervoerders betalingsrisico’s ook kunnen afdekken door het afsluiten van een speciale verzekering. Dat kost weliswaar geld, maar minder dan de gederfde inkomsten.

Bron: TLN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer