Ga naar hoofdinhoud

‘Toelaten LZV in UK leidt tot minder kosten, emissie en congestie’

Het toelaten van LZV’s in Groot-Brittannië zou leiden tot forse kostenbesparingen en emissie-uitstoot. Dat concludeert de University of Huddersfield in haar onderzoek ‘Impact Assessment: High Capacity Vehicles’. De inzet van LZV’s zou jaarlijks 100 tot 150 miljoen euro aan transportkosten besparen en tussen de 38.000 en 58.000 ton aan CO2-uitstoot schelen. De verkeerscongestie zou met 4 procent dalen.

denbyDe inzet van LZV’s is al jaren een heet hangijzer in het Verenigd Koninkrijk. Pionier en voorvechter Dick Denby probeert al jaren met zijn LZV de weg op te komen, maar tot nu toe zonder resultaat. Wel heeft het Department of Transport vorig een jaar proef gestart met 2,05 m langere combinaties, die in totaal dan 18,55 m mogen zijn.

Het onderzoek van de University of Huddersfield heeft zich gericht op de effecten van de LZV als die zou rijden in Groot-Brittannië. Daarbij is uitgegaan van de lengte van 25,25 m, maar met de beperking van het Britse maximumgewicht van 44 ton. Het onderzoek richt zich dan ook op gebruik van LZV’s met volumineuze, niet al te zware goederen. Juist door hun omvang is het transport daarvan vaak duur. Volgens het onderzoek bedraagt het jaarkilometrage van dergelijke goederen rond de 1,425 miljoen kilometer, goed voor 15 procent van alle truck- en trailer combinaties in het Verenigd Koninkrijk.

De onderzoekers hebben uitgerekend dat bij low density goederen in een LZV de brandstofbesparing per product (op pallet per kilometer basis) tussen de 11 en 19 procent ligt. Transportkosten in totaal liggen 19 procent lager. De onderzoekers vonden ook uit dat de Duitse angst voor een modal shift van spoor naar weg gerechtvaardigd is. Twintig procent van het vervoer per spoor zou in een LZV passen en dan door de groter laadcapaciteit van de LZV goedkoper zijn. Jaarlijks zou hiermee 260 miljoen euro kunnen worden bespaard, plus 96.000 ton aan CO2 emissie.

De onderzoekers hebben diverse rekenmodellen losgelaten op de materie, maar willen ook realistisch zijn. Ze zien dat inzet van LZV’s stuit op praktische beperkingen van plaats, tijd en verkeersveiligheid. Daarom schatten ze de jaarlijkse reële besparingen voor inzet van de LZV op jaarlijks 100 tot 150 miljoen euro aan transportkosten en tussen de 38.000 en 58.000 ton aan CO2-uitstoot.

Download hieronder het complete rapport ‘Impact Assessment: High Capacity Vehicles’.

 High_Capacity_Vehicle_Impact_Assessment_Final_version.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer