Transport U2 gedwarsboomd • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transport U2 gedwarsboomd

De tournee van rockband U2 loopt mogelijk vertraging op doordat demonstranten in Dublin voor vertraging in het transport van het podium zorgen. Zo hebben dinsdagochtend meer dan vijftig vrachtwagens een veerboot naar Groot-Brittannië gemist die ze wel hadden moeten halen. De actievoerders klagen over geluidsoverlast.

U2 The Claw opbouwDe demonstranten uit Dublin zeggen met hun actie niet U2, maar de gemeente Dublin en de Gaelic Athletic Association te willen raken. In het hoofdkwartier van de laatste, het Croke Park stadion, heeft U2 er net drie concerten opzitten. De demonstranten, omwonenden van Croke Park, zijn het er niet mee eens dat de gemeente en de Gaelic Athletic Association U2 toestemming heeft gegeven om het podium voor de concerten aan één stuk door af te breken.

Dit werk zou 44 uur duren, maar in de praktijk betekent dit dat het gebied een week lang ’s nachts te kampen heeft met geluidsoverlast. U2 gaf vrijdag, zaterdag en maandag shows in de Ierse hoofdstad, waar de band in 1976 onder de naam Feedback van zich deed spreken.

U2 wil volgens een woordvoerder van de tourorganisatie niet riskeren dat actievoerders mogelijk onder de vrachtwagens terechtkomen, waardoor vertraging in het transport is ontstaan. Wat voor gevolgen dit voor de tournee van U2 heeft, is nog onduidelijk, zegt de organisatie van de tournee.

Zo is nog niet helder of de verloren gegane uurtjes weer ingehaald kunnen worden, maar is ook nog onzeker of de vrachtwagens wel op latere veerboten kunnen worden ingepast. “Het heeft hoe dan ook invloed op het tourschema.” Veel speling lijkt er niet te zitten in het schema: vrijdag moet de band alweer optreden in het Zweedse Göteborg.

Zanger Bono, gitarist The Edge, bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen Jr. zijn volgens de woordvoerder zeer teleurgesteld. “Het zorgt echt voor een smet op iets dat een fantastische ervaring en een fantastische show had moeten worden.”

De promotor van de tournee MCD Productions heeft de demonstranten inmiddels per brief gewaarschuwd. MCD stelt dat de demonstranten voor de rechter kunnen worden gesleept door U2, de promotor en anderen die geld in de tournee hebben gestoken voor de mogelijke kosten als gevolg van hun actie.

Overigens werd ook in Barcelona, waar U2 de nieuwe wereldtour aftrapte, geklaagd over geluidsoverlast. Omwonenden van stadion Camp Nou dienden kort voor aanvang een klacht in. Volgens de klagers repeteerde de band langer dan was afgesproken. U2 zou zich tot 22.00 uur hebben mogen voorbereiden op de nieuwe tour, maar de rockers zouden tot middernacht muziek hebben gemaakt.

Volgens Spaanse autoriteiten produceerden ze zeventig decibel, wat te vergelijken is met het geluid wat een stofzuiger op een meter afstand maakt. De Ierse rockers, die vorige week nog in de Amsterdam Arena stonden, krijgen vanuit Barcelona mogelijk een boete, die volgens een Spaanse krant kan oplopen tot vijftienduizend euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer