Ga naar hoofdinhoud

‘Truckkartel kan vier miljard euro boete krijgen’

De Europese Commissie gaat mogelijk in totaal vier miljard euro boete geven aan truckfabrikanten die verboden prijsafspraken hebben gemaakt. DAF, Iveco en vooral Scania moeten vrezen voor de hoogste boetes. Dat melden diverse Duitse en Zweedse media.

kartelDe Europese mededingingsautoriteiten hebben vorig jaar december de aanklacht tegen de truckfabrikanten bekendgemaakt en hen gevraagd mee te werken aan het onderzoek. Scania schijnt dat naar verluidt permanent te weigeren. De Zweedse fabrikant ontkent ook glashard te hebben meegewerkt aan prijsafspraken en kan daarom rekenen op de hoogste boete, van om en nabij een miljard euro. Dat komt overeen met de eerder gecommuniceerde hoogte van de boete van 10 procent van de omzet. Ook DAF en Iveco moeten met zeer hoge boetes rekenen.

MAN zou strafvervolging ontlopen omdat het in 2011 als klokkenluider van de prijsafspraken diende. Volvo Trucks schijnt mee te werken aan het onderzoek en kan daarom rekenen op 50 procent ‘boetekorting’, waarna de boete nog altijd uitkomt op 800.000 euro. De mate waarin Daimler meewerkt is wat minder groot, goed voor 30 procent korting en een boete van ten hoogste 1,2 miljard euro.

Het truckkartel is naar verwachting de grootste zaak rond prijsafspraken in Europa ooit. Volgens de Europese Commissie hebben door de prijsafspraken in de truckindustrie zo’n 600.000 transportbedrijven jarenlang te veel betaald voor hun voertuigen.

4 reacties op “‘Truckkartel kan vier miljard euro boete krijgen’

 • henk

  en alle vervoerders die jarenlang teveel betaald hebben krijgen dat geld terug ?

 • Wout

  Bij Saab/Scania is wel eens vaker gelogen. Heb wel eens gelezen dat de Duitse Messerschmit bol stond van de Zweedse onderdelen terwijl het land neutraal zou zijn in de oorlog.

 • Anne

  Dat geld zal wel weer verdwijnen in een bodeloze put in “Brussel”.

 • pebeklaas

  die zien zij toch niet terug net als er extra een tijdelijke belasting is die wordt ook niet terug gezet naar het normale zoals het kwartje van kok ook een dom iets. ik vind als ze afspraken willen maken dat er toch wel wat meer voor nodig is om ze tot omkeer te dwingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer