Ga naar hoofdinhoud

Trucks: alleen nog subsidie op retrofitroetfilters

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verlengt voor de laatste keer vier subsidieregelingen voor roetfilters en schonere motoren uit het pakket Verkeersmaatregelen Luchtkwaliteit tot en met 31 december 2011. Voor transportbedrijven is er vanaf 1 februari maar weinig geld te halen: alleen voor retrofitroetfilters is er een potje.
retrofit roetfilterDe subsidieregeling voor retrofit roetfilters op lichte voertuigen (SRP) is per 1 januari 2011 gestopt. Vanaf 1 februari 2011 is er ook geen subsidie meer beschikbaar voor zware EEV bussen en vrachtwagens. Alleen voor  bestelwagens die voldoen aan de EEV norm en een fijnstofuitstoot hebben van maximaal 10 milligram per kwh blijft subsidie langere tijd beschikbaar in 2011.

Voor EEV+ bestelauto’s, bestelauto’s met affabriek roetfilter en retrofitfilters op vrachtauto’s, die uiterlijk 30 september 2011 worden tenaamgesteld, respectievelijk afgemeld, zijn de budgetten voor 2011 vastgesteld. De subsidiebedragen worden vanaf 1 februari 2011 verlaagd, behalve voor mobiele werktuigen. In de regeling voor retrofit roetfilters op mobiele werktuigen zijn enkele technische voorschriften geactualiseerd. Ook deze regeling geldt alleen nog voor roetfilters die uiterlijk 30 september 2011 zijn geïnstalleerd. Subsidie aanvragen kan tot uiterlijk 31 december 2011 voor deze regeling. Deze wijzigingen zijn gepubliceerd in de Staatscourant op 22 december 2010 en terug te vinden op onderstaande websites:

Het pakket met subsidieregelingen is één van de maatregelen die bijdraagt aan de doelstellingen van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Bedrijven die investeren in roetfilters en schone motoren leveren een bijdrage aan een betere luchtkwaliteit door de uitstoot van met name fijnstof te verminderen. Ruim 12.000 voertuig- of werktuigeigenaren hebben in 2010 voor ruim 22 miljoen euro subsidie ontvangen na de aanschaf van een roetfilter of een vrachtwagen met schonere motor. Het voor de laatste keer verlengen van de vier regelingen geeft invulling aan de verplichtingen die de overheid in het fijnstof convenant bestelauto’s en het milieuzoneconvenant is aangegaan. De regelingen dragen daarmee bij aan een effectieve uitvoering van het NSL. Het NSL is een samenwerkingsverband van de Rijksoverheid, regionale en lokale overheden om de luchtkwaliteit te verbeteren ten behoeve van de volksgezondheid. Het NSL is sinds 1 augustus 2009 van kracht en bevat vele maatregelen waarmee overal in Nederland wordt voldaan aan de Europese grenswaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer