Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Volvo nog steeds koploper in veiligheid

Volvo was één van de eerste truckfabrikanten die crashtests deed met trucks. Dat resulteerde in de bekende Zweedse crashtest waardoor het voor andere truckfabrikanten jarenlang lastig en vooral duur was om op de Zweedse markt een typekeuring voor hun trucks te krijgen. Niettemin is Volvo’s pioniersrol op veiligheidsgebied onbetwist.

VolvoCrashInmiddels is  Volvo’s crashtest uitgebreid met meer realistische  testen dan alleen de ‘boomstam’ die op voorruithoogte tegen de voor- en achterzijde van de cabine werd geslingerd. In het filmpje dat Volvo publiceerde is te zien dat er ook een frontale botsproef plaats vindt en een crash driekwart van voren. De test is inderdaad uitgebreider dan de Europese wetgeving voorschrijft. Een bijzondere activiteit van Volvo is voorts het Accident Research Team, ART. Al meer dan veertig jaar stat er bij Volvo dag en nacht een team experts klaar dat uitrukt op het moment dat er ergens in Europa een ongeval is gebeurd waar een truck bij is betrokken en waar Volvo nader onderzoek wenselijk acht. Op grond daarvan beschikt Volvo over een enorme database met ongevalgegevens die wordt gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe trucks. Volvo Trucks was in 1948 de eerste truckfabrikant die een stalen cabines in productie nam.  Al in 1959 werden de eerste testen uitgevoerd met een slinger bestaande uit een blok met een gewicht van 1.000 kg. Dit blok werd tegen de cabine aangeslagen om de sterkte te testen. Een jaar later werd deze impacttest door de Zweedse overheid overgenomen en gestandaardiseerd. Dit bleef zo tot april 2009 toen de wetgeving werd vervangen door een Europese wet (ECR 29). De nieuwe wet verschilt van de Zweedse impacttest zowel qua structuur als qua krachten waaraan de cabine wordt blootgesteld.   “Wat ooit een Zweedse eis was, is nu een unieke eis van Volvo. Als leiders op het gebied van veiligheid willen we geen compromissen sluiten wanneer het om veiligheid gaat. Ons doel is en blijft om de sterkste cabine op de markt te bieden. Daarom hebben we besloten om de strenge testen ook in de toekomst te blijven hanteren”,  zegt Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Drie stappen

De Volvo test  bestaat  nog steeds uit drie stappen. Als eerste wordt het dak van de cabine statrioch belast met een gewicht van 15.000 kg. Daarna slaat wordt een cilindervormige slinger tegen de linker voorkant van de cabine om de a-stijl te testen. Als laatste raakt de slinger de achterkant van de cabine. De slinger weegt 1.000 kg en wordt van een hoogte van drie meter losgelaten op de cabine.  Een cabine is geslaagd voor de test wanneer de beschadigingen en vervormingen de ruimte bij de chauffeur en bijrijder niet in gevaar brengen. De cabine moet daarom zijn originele structuur behouden zonder dat er grote gaten of uitstekende scherpe randen ontstaan. De deuren moeten dicht blijven zitten en tegelijkertijd moet het mogelijk zijn om na de test en het ongeval de deuren zonder hulpmiddelen te openen.  Maar volgens Volvo is de veiligheidsgordel nog steeds de beste levensverzekering voor de chauffeur. Overigens is de driepuntsgordel ook een Volvo-uitvinding.

Klik hier voor video Volvo Crashtest 

VolvoCrash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer