Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Volvo ontwikkelt file-assistent

Volvo Trucks heeft afgelopen week in Zweden een nieuw trucksysteem gedemonstreerd genaamd Automated Queue Assistance (AQuA). Het systeem is een file-assistent die de vrachtwagen automatisch kan besturen bij lage snelheden.

Volvo aqua“Rijden in een file is erg monotoon. De chauffeur rijdt langzaam of staat stil, hij kan makkelijk afgeleid raken, wat kan leiden tot ongevallen”, aldus Carl Johan Almqvist, verkeers- en veiligheidsmanager bij Volvo Trucks. AQuA bestaat uit een aantal voorzieningen die het stuur en de snelheid van de truck kunnen monitoren en zelfs overnemen. In een file kan een chauffeur het systeem activeren indien gewenst en ook op elk gewenst moment deactiveren. De chauffeur wordt wel met een camera in de gaten gehouden. Als hij niet geconcentreerd genoeg is volgens het systeem, krijgt hij een alert om AQuA eventueel aan te zetten.

Het doel van AQuA is niet om de chauffeur te ‘pesten’ maar juist om die te ontlasten en de verkeersveiligheid te vergroten. Het zal echter nog wel even duren voor AQuA op de markt is. Volvo is nog bezig het systeem verder te ontwikkelen en daarnaast is het er zich zeer bewust van dat de acceptatie van AQuA door de chauffeur noodzakelijk is voor het welslagen ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer