Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Wielrenner gebruikt truck als derny

Weer ophef over een video in België. Een jonge wielrenner fietst op de snelweg E42 pal achter een zware vrachtwagen.

wielrenner achter truck videostillHet filmpje laat eerst de snelheidsmeter zien van de personenwagen van waaruit het tafereel is gefilmd. De wijzer bevindt zich net voorbij de 100km per uur. Vervolgens zoomt de camera uit en zie je door de voorruit de 22-jarige Jeremy Honorez op enkele centimeters afstand van een zware vrachtwagen fietsen die snelweg van Bergen naar Doornik rijdt. Nietsvermoedende chauffeurs steken op het linkerrijstrook het bizarre tafereel voorbij.

“Hoe die automobilisten reageerden op mijn fietstochtje, weet ik niet. Ik zat op dat moment nogal geconcentreerd op mijn fiets, met alleen maar oog voor de achterkant van de truck”, grinnikt Jeremy Honorez. De 22-jarige belofte bij de Waalse wielerploeg Lotto-Bodysol begrijpt niet dat mensen zich druk maken over het filmpje dat hij zelf op YouTube plaatste.

“Of het gevaarlijk is wat ik doe? Nee, tenzij die chauffeur plots hard gaat remmen. Maar hoe groot is die kans? Die chauffeurs hebben allemaal hun cruise control opstaan. En ik had een rustig tijdstip uitgekozen. Je wil uiteraard niet in een file terechtkomen. De trucker wist van niks. Ik denk ook niet dat hij mij heeft gezien.”

“Voor niet-wielrenners lijkt dat misschien snel, 100km per uur”, zucht Honorez. “Maar tijdens een wedstrijdsprint halen we gemakkelijk 70km per uur. Dat noem ik pas gevaarlijk, met renners die voor jou op de grond smakken, met wegen die onaangekondigd versmallen of verkeerspaaltjes op de meest onmogelijke plaatsen.” Of hij vaak de snelweg kiest? “Neen, het gebeurde in een opwelling.”

Maar ook profwielrenners schudden het hoofd bij het zien van de beelden. “Dichter bij de dood geraak je niet. Als die trucker zijn rem ook maar eventjes aanraakt, is die wielrenner geschiedenis”, aldus ex-wielrenner Johan Museeuw. “Hij moet op dit gedrag worden aangesproken, want het is een slecht voorbeeld voor de jeugd.”

De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) liet weten niet te kunnen ingrijpen. “Omdat het voorval buiten competitie gebeurde”, aldus secretaris Marc Bollen. “Maar ik sluit niet uit dat we met deze renner een hartig woordje gaan praten.”

Een boze staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) wil het daar echter niet bij laten. Hij eist dat de politie snel en krachtig optreedt. “Los van het feit dat dit soort gedrag gewoon krankzinnig is, fietst de betrokken wielrenner op de autoweg, wat verboden is. Hij overtreedt ook nog een andere verkeerswet die zegt dat je in het verkeer voldoende afstand moet houden”, aldus Schouppe. Eerder deze week trad Schouppe ook hard op tegen een Roemeense trucker die achter zijn stuur de vreemdste kuren uithaalt, in een filmpje dat ook op het internet belandde.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer