VIDEO'S - Volvo's Globetrotter wordt 30 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO’S – Volvo’s Globetrotter wordt 30

Feest bij Volvo: de Globetrotter-cabine viert zijn dertigste verjaardag. Daarom twee aangename video’s: een van de jonge Globetrotter, en een van de dertiger.

Volvo Globetrotter 2009Toen de Globetrottter-cabine in 1979 werd geïntroduceerd, rekende Volvo op een jaarlijkse verkoop van 400 cabines. De cabine werd echter al snel een razend succes. Dit jaar bestaat het cabinetype 30 jaar en zit op negen van de tien nieuwe Volvo FH trucks een Globetrotter-cabine.

De Globetrotter-cabine werd ontwikkeld als veiligere optie voor met name langeafstandstransport. In de jaren ’70 namen de transportstromen van West- naar Oost-Europa toe. Chauffeurs waren vaak meerdere dagen van huis en het was gebruikelijk dat twee of meer chauffeurs in ploegen op de truck reden. Het ontbrak echter aan goede oplossingen om in de wagen te verblijven. Volvo wilde een veiliger en comfortabelere optie bieden.

De bescheiden verwachtingen van Volvo over de verkoop van de Globetrotter werden al snel bijgesteld. De cabine voldeed aan een vraag die niemand had voorzien. In plaats van slecht een beperkt deel van de bestaande markt te bedienen, boorde Volvo een geheel nieuwe markt aan.

In de jaren ’80 introduceerde Volvo als eerste een speciaal concept voor truck-cabines. Dit keer werd de cabine niet ontworpen met het oog op de truck, maar juist met focus op de chauffeur. Een simpel prototype, een model voor de chauffeursplek, werd gebouwd en meegenomen naar autobeurzen. Chauffeurs konden hier proefzitten en Volvo peilde hoe verschillende chauffeurs de chauffeursplek wilden hebben. Ruim 2000 vrachtwagenchauffeurs deden mee. Naast het meten van chauffeurs en hun zithoudingen werden ook vragen naar de waardering van de verschillende eigenschappen van een vrachtwagen gesteld. De verzamelde gegevens lagen ten grondslag aan de verdere ontwikkeling van de cabine. In 1993 werd Volvo’s nieuwe FH serie met vernieuwde Globetrotter-cabine geïntroduceerd.

“Er bestaat geen twijfel over dat de Globetrotter-cabine een sleutelrol heeft gespeeld in het succes van Volvo. Veiligheid is een van onze kernwaarden en dit succes is een goed voorbeeld van hoe onze inspanningen op dit gebied zich uitbetalen”, aldus Claes Nilsson, President Europe division bij Volvo Trucks.

De Globetrotter-cabine is ook na 1993 voortdurend verbeterd en aangepast. In 1996 introduceerde Volvo de Globetrotter XL: de eerste truck met een stahoogte in de cabine van 193 cm. De chauffeursomgeving kreeg in 2002 nieuwe stoelen en een nieuw dashboard. In 2008 kwamen daar een nieuw audio en video systeem bij. Andere noviteiten waren een opklapbaar bed met verstelbare rugleuning en een draaibare passagierstoel.

De buitenmaten van de cabine liggen vrijwel vast. De huidige wetgeving stelt duidelijke beperkingen aan hoe lang, breed en hoog een vrachtwagencabine mag zijn, maar binnen die grenzen zijn de cabine en de ruimte erin steeds in ontwikkeling. “Het optimaliseren van de chauffeursplek en het verder ontwikkelen van een veilige en comfortabele werk- en leefomgeving in een zeer beperkte ruimte gaat uiteraard nog steeds door”, zegt Volvo Trucks’ design directeur Rikard Orell. “Het is tegelijkertijd belangrijk om geavanceerde communicatiesystemen aan te bieden. Dankzij het Scandinavische design met de focus op vorm, functie en kwaliteit blijft het Globetrotter concept zonder twijfel een succes in de toekomst.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer