Ga naar hoofdinhoud

Volvo Gent werkt nog één dag per week

Het personeel van Volvo Trucks in Gent zullen deze maand amper zes dagen aan de slag gaan.

Volvo GentDonderdag rolden er bij Volvo Trucks weer eens vrachtwagens van de band. Dat was de laatste maanden helemaal niet het geval. Dit jaar hoefden de 1.700 medewerkers van Volvo Trucks tot nog toe maar twee à drie dagen per week werken. De andere dagen waren ze economisch werkloos. “In januari en februari heeft de fabriek telkens tien dagen gedraaid, in maart was dat maar zeven dagen meer”, aldus Patrick Lenoir van vakbond ACV.

Deze maand zullen de werknemers maar zes dagen aan de band staan en in mei nog vier. “We stappen over naar een regime van een werkdag per week”, gaat Lenoir verder. “Ik werk zelf sinds 1978 bij Volvo Trucks, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Voor ons is het kiezen tussen de pest en de cholera. Het is ofwel deze regeling, ofwel massale ontslagen. We hebben dus gekozen voor het stelsel van tijdelijke werkloosheid.”

In dat geval behouden de arbeiders 83 procent van hun nettoloon. Ze krijgen bovendien een werkloosheidsuitkering. Het bedrijf doet daar nog dertien euro per dag bovenop. “Zo lang we kunnen, lossen we het op deze manier op”, reageert Vera Bostijn, woordvoerster van Volvo Trucks. “Wij willen onze mensen in ons bedrijf houden. Als de economie zich herstelt, kunnen we de productie snel weer opdrijven. Het ziet er echter niet naar uit dat dat nog voor de zomervakantie het geval zal zijn.”

Bron: Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer