Ga naar hoofdinhoud

Volvo levert eerste elektrische betonmixer aan Cemex

Volvo Trucks heeft aan Cemex, een wereldwijd actieve leverancier van bouwmaterialen, een volledig elektrische FMX betonmixer geleverd. De batterij-elektrische truck is het gevolg van een overeenkomst die Volvo en Cemex in 2021 hebben gesloten over wereldwijde samenwerking op het gebied van elektromobiliteitsoplossingen.

De Volvo FMX elektrische heavy-duty truck, die donderdag tijdens een evenement in Berlijn werd overhandigd. De truck kan een hele dag werken, met één keer opladen tijdens de reguliere pauze. Hij zal vanaf deze maand worden ingezet in een betoncentrale in Spandau in Berlijn. De elektrificatie van betontransport is een uitdaging vanwege de zware ladingen en het continu mengen. Aangezien volledig elektrisch zwaar transport geleidelijk aan toeneemt, werken Volvo Trucks en Cemex aan de ontwikkeling en opschaling van de technologieën die nodig zijn om emissievrij transport ook in de  bouwsector te realiseren.

De FMX betonmixer van Cemex heeft 2 elektrische motoren van in totaal 330 kW. Het accupakket bestaat uit vier accu’s, goed voor in totaal 360 kWh. De 9 m3 grote betonmixer wordt aangedreven door een hydraulisch systeem dat zijn vermogen krijgt uit een tractiebatterij.

“We zijn erg blij dat we deze belangrijke stap in het partnerschap met Cemex kunnen zetten. Onze beide bedrijven hebben zich verbonden tot ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en samenwerking is de manier om die te bereiken. Samen zullen we werken aan de invoering van emissievrij transport in de bouwsector. Onze elektrische trucks hebben geen uitstoot en hun stille werking zorgt ook voor een beter milieu voor de mensen die op de bouwplaats werken en voor de omwonenden”, zegt Roger Alm, President Volvo Trucks. 

“Cemex wil een CO2-nul bedrijf worden. Innovatie en samenwerking vormen de kern van dit streven”, zegt Fernando A. González, CEO van Cemex. “Ons partnerschap met Volvo heeft een ongelooflijk potentieel om bij te dragen tot de decarbonisatie van onze activiteiten. De lancering van onze eerste volledig elektrische ready-mix truck is een grote stap in die richting.” 

Cemex en Volvo Group zijn mede-oprichters van de First Movers-coalitie, een samenwerking tussen het World Economic Forum en de speciale Amerikaanse presidentiële gezant voor klimaat John Kerry, voor bedrijven om aankoopverplichtingen aan te gaan die de marktvraag naar koolstofarme technologieën creëren. Volvo Trucks en Cemex willen hun ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen halen en bijdragen aan het CO2-vrij maken van de wereldeconomie.

Cemex is een wereldwijd bedrijf voor bouwmaterialen en biedt cement, stortklaar beton, aggregaten en urbanisatieoplossingen op markten over de hele wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer