Elektrisch de brandjes blussen in Amsterdam • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Elektrisch de brandjes blussen in Amsterdam

Revolutionary Technology (RT), dat is de naam van een spectaculaire brandweerwagen die binnenkort wordt ingezet in onder meer Amsterdam. Bijzonder is dat de RT is voorzien van een geheel elektrische aandrijflijn, ontwikkeld door Volvo Penta.

Volvo Penta heeft een elektrische aandrijflijn ontwikkeld voor de toonaangevende brandweerwagenfabrikant Rosenbauer, die branden blussen mogelijk maakt zonder uitlaatgassen en met een aanzienlijk lager geluidsniveau. De truck – met de naam “Revolutionary Technology” (RT) – wordt momenteel intensief getest en zal binnenkort beginnen praktijktesten in de praktijk bij de brandweer in Berlijn, Amsterdam en Dubai.

Volvo Penta heeft samen met Rosenbauer een elektrische aandrijflijn ontwikkeld voor het platform en de geïndustrialiseerde versie van de Concept Fire Truck (CFT) van het bedrijf. Door af te stappen van conventionele bedrijfsautoconcepten en in plaats daarvan een elektrische oplossing voor de aandrijflijn van de truck te ontwikkelen, introduceren Volvo Penta en Rosenbauer een compleet nieuwe voertuigarchitectuur die een revolutie in de brandweersector lijkt teweeg te brengen en voordelen biedt zoals geen uitstoot van uitlaatgassen en een aanzienlijke vermindering van het geluidsniveau. Met zijn elektrische aandrijflijn beschikt de brandweerwagen over een uitstekende ergonomie, functionaliteit en veiligheid, maar ook over grote laadvolumes, compacte afmetingen en een ongeëvenaarde wendbaarheid. De RT wordt momenteel intensief getest en zal binnenkort zijn volgende grote mijlpaal halen, wanneer hij later dit jaar in de praktijk wordt getest bij de brandweer in Berlijn, Amsterdam en Dubai.

“Na vele jaren van succesvolle samenwerking met Rosenbauer zijn wij er trots op dat wij pionierswerk verrichten op het gebied van elektrische aandrijflijnen en met hen samenwerken aan dit revolutionaire project”, zegt Paul Jansson, Chief Project Manager bij Volvo Penta. “Onze nauwe samenwerking en ons diepgaand begrip van de behoeften van onze klanten hebben ons begeleid bij de ontwikkeling van de elektrische aandrijflijn voor de nieuwe brandweerwagen. Het testen van klanten brengt echt naar voren wat de teams samen hebben weten te bereiken. Dit is ons eerste industriële OEM-partnerschap op het gebied van elektromobiliteit en het is een grote stap in de richting van een nieuw productplatform van de toekomst.”

De nieuwe brandweerwagen wil een antwoord bieden op wereldwijde megatrends zoals klimaatverandering, demografische verschuivingen en verstedelijking – en de impact daarvan op het werk van de brandweer. Brandweerlieden die reageren op een oproep hebben een voertuig nodig dat in staat is tot hoge snelheid, snelle acceleratie, hard remmen en wendbaarheid. De elektrische aandrijflijn van de RT, gekoppeld aan een onafhankelijke ophanging en een hydropneumatisch chassis, levert een hoge standaard van veiligheid en geweldige rijprestaties.

De Volvo Penta-aangedreven RT-truck zal brandweerkorpsen over de hele wereld helpen hun brandstofkosten te verlagen en de veiligheid en functionaliteit te verbeteren. Elke as van de truck wordt aangedreven door een elektromotor en het energieopslagsysteem zorgt voor een elektrisch aangedreven rit met voldoende tijd om op de reddingslocatie te werken. Bovendien heeft de nieuwe elektrisch aangedreven truck een back-up dieselmotor aan boord voor het geval de reis of operatie langer duurt dan verwacht.

“De teams van Volvo Penta en Rosenbauer hebben nauw samengewerkt om een oplossing op maat te ontwerpen die de elektrische brandweerwagen in staat stelt zijn werk veiliger, effectiever en duurzamer te doen dan een conventioneel voertuig”, zegt Dieter Siegel, CEO van Rosenbauer International. “Samen hebben we het meest revolutionaire en vooruitstrevende voertuig in de brandweersector gecreëerd. Wij werken al vele jaren samen met Volvo Penta, zij zijn de experts op dit gebied en zij begrijpen echt onze behoeften.”

Als onderdeel van de Volvo Groep heeft Volvo Penta gebruik gemaakt van bewezen technologie en competentie van Volvo Trucks en Volvo Buses en deze aangepast om te voldoen aan de prestatie-eisen van een brandweerapplicatie. Een belangrijke taak, want de elektrische aandrijflijn is het hart van het elektrische voertuig. Het resultaat is een beproefde technologische oplossing van de Volvo Groep die is afgestemd op de behoeften van Rosenbauer.

“Bij Volvo Penta zien wij onszelf als partners, niet als leveranciers voor onze OEM-klanten – dus een dergelijke samenwerking met Rosenbauer is voor ons niet ongebruikelijk”, besluit Björn Ingemanson, President van Volvo Penta. “Wij willen de wereldleider worden in duurzame stroomoplossingen en onze klanten helpen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken door te voldoen aan de toegenomen vraag naar schonere, stillere en efficiëntere stroomoplossingen. Dit project toont een belangrijke stap in deze reis.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer