Foto’s: Een Volvo FH vol met Mondriaan (en John Lennon, en een banaan) • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Een Volvo FH vol met Mondriaan (en John Lennon, en een banaan)

Wie niet tegen felle kleuren kan, kan nu nog even wegklikken. De Volvo FH ART 2 is namelijk bijzonder kleurrijk. Het kunstwerk is van de hand van chauffeur Henrik Guldager en kunstenaar Ray Hill en ze lieten zich inspireren door Piet Mondriaan. En door John Lennon. En door eehhh… een banaan.

In 2013 presenteerden vrachtwagenchauffeur Henrik Guldager en kunstenaar Ray Hill hun Volvo FH ART. De inspiratie was toen de Spaanse kunstenaar Joan Miró en het abstracte en kleurrijke ontwerp was een revolutie in showtrucks.

In het voorjaar kwam Volvo Trucks met een nieuw FH-model, en daarom waren Henrik en Ray het erover eens dat het tijd was om de FH ART-versie 2 te maken. Ook al zijn er nu minder kleuren, het is niet minder kleurrijk en het ontwerp zal komen grotendeels tot hun recht op de Deense wegen. Bijzonder is ook dat het echt al om een nieuw model FH gaat.

“Het indrukwekkende aan dit ontwerp is dat de lijnen door alle delen van de truck lopen”, zegt Henrik Guldager. “Dit betekent dat als je beide deuren opent, het bijna lijkt alsof er een schilderij aan de muur hangt.”

“Of mensen het leuk zullen vinden of niet? Het is een kwestie van smaak”, zegt Ray Hill. “Als je iets buitengewoons maakt, zijn de meningen altijd verdeeld. Maar ik ben ongelooflijk blij met het resultaat – het voldoet aan de principes van Mondriaan, ondanks het feit dat het is gemaakt op een driedimensionaal oppervlak met veel rondingen en sleuven.”

De inspiratie voor het kleurrijke ontwerp is de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. Hij was een van de pioniers van de abstracte kunst en is vooral bekend om zijn principes van een structuur van verticale en horizontale zwarte assen gevuld met primaire kleuren. 

Aan de zijkanten van de cabine staan ​​portretten van een andere grote inspiratiebron van Ray Hill, namelijk John Lennon. Het citaat op de schotel is ook van Lennon: “Give Peace a Chance.”

Bovenaan de achterkant van de cabine is een banaan geschilderd met een stuk tape. Het is geïnspireerd op het werk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, dat vorig jaar in Miami voor 120.000 Amerikaanse dollars werd verkocht.

In het najaar maakt de FH ART versie 2 een ronde langs de Deense Volvo Trucks dealers, ter gelegenheid van de presentatie van de nieuwe truckrange.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer