Ga naar hoofdinhoud

Tien jaar Volvo Dynamic Steering: de waarheid achter The Epic Split

Wie kent hem niet? De video waarin filmster Jean-Claude van Damme een split uitvoert tussen twee achteruitrijdende Volvo trucks. Tien jaar geleden werd de video gelanceerd om Volvo Dynamic Steering te introduceren. Tijd om terug te kijken op die tien jaar én om een blik vooruit te werpen, samen met Erik-Jan Slijkhuis van Volvo Trucks. [INHOUD | INDEX TTMnl2023_2_48]

Erik-Jan Slijkhuis is Manager Product op de salesafdeling van Volvo Trucks Nederlands. Dat doet hij sinds vier jaar, dus bij de introductie van Volvo Dynamic Steering was hij zelf niet betrokken. Natuurlijk kent hij de video ‘The Epic Split’ wel, die hij vol trots nog eens laat zien, samen met enkele andere in diezelfde tijd gemaakte video’s. (Kijktip: zoek ook eens de video op met de naam ‘The Hamster Stunt’.) Slijkhuis: “De video met Jean-Claude van Damme toont heel goed dat Volvo Dynamic Steering het stuur recht houdt bij achteruit rijden. Normaal gaat het stuur dan trekken. Dat wilden ze met deze video graag laten zien.”

Minder belasting

Erik-Jan Slijkhuis: “Elke doorontwikkeling moet in dienst staan van de chauffeur.”

Maar het voordeel van Volvo Dynamic Steering zit hem vooral in iets anders, vindt Slijkhuis, zelf in het verleden ook actief op de vrachtwagen: “Als chauffeur word je minder belast tijdens het sturen, zeker als je veel moet manoeuvreren. Met Volvo Dynamic Steering pakken we een deel van de stuurbekrachtiging elektrisch over. Ook het automatisch terugdraaien van het stuur naar het midden maakt de belasting voor een chauffeur minder groot.” Doordat het systeem ook schokken van het wegdek wegfiltert, wordt het comfort voor de chauffeur nog groter. “Schouder- en rugproblemen komen echt veel voor bij chauffeurs. Hiermee heb je daar minder snel last van en hoef je als chauffeur minder sterk te zijn.” Tweede voordeel van Volvo Dynamic Steering is dat het de veiligheid vergroot, legt Slijkhuis uit. “Het houdt de truck recht. Snelwegen lopen schuin af vanwege de afwatering en kennen vaak spoorvorming. Dan moet je dus als chauffeur altijd bijsturen. Dat geldt ook bij zijwind. Met Volvo Dynamic Steering hoeft dat niet meer.”

Handig in de bouw

Inmiddels is ongeveer 25 procent van de trekkers van Volvo uitgerust met Volvo Dynamic Steering, en zelfs 50 procent van alle bakwagens. “Bakwagens worden veel in de bouw gebruikt, dus met zware lasten op de assen. Dan wordt vaak voor Volvo Dynamic Steering gekozen”, legt Slijkhuis uit. “Bovendien moeten bakwagens veel manoeuvreren.” Trekkers worden er minder vaak mee uitgerust, waarschijnlijk omdat die meer worden ingezet tijdens lange ritten. “Maar dan is juist het recht blijven van de truck een groot voordeel voor de veiligheid van de chauffeur”, zegt Slijkhuis. “Bijvoorbeeld bij een klapband, dan helpt Volvo Dynamic Steering de auto onder controle te houden. Of als je in de berm terecht komt.” Voldoende redenen dus volgens Slijkhuis om Volvo Dynamic Steering als optie toe te voegen op een nieuwe truck.

Helemaal zelf instellen

Sinds de introductie tien jaar geleden heeft Volvo niet stilgezeten. In 2018 werd Volvo Dynamic Steering uitgerust met Stability Assist: deze functie corrigeert een truck die in een slip belandt. Daarnaast werd het mogelijk om Volvo Dynamic Steering helemaal naar wens van de chauffeur in te stellen met behulp van persoonlijke instellingen. Slijkhuis: “Je kunt bijvoorbeeld het stuur toch iets zwaarder zetten. Er is keuze uit vaste settings zoals ‘stabiel’, maar je kunt ook alles helemaal zelf instellen.” Ook nieuw in 2018 was Lane Keeping Assist met behulp van een camera op de voorruit. De chauffeur wordt dankzij een trilling in het stuur gewaarschuwd zodra de truck van zijn lijn afwijkt. Daarnaast werd Volvo Dynamic Steering ook nog eens uitgebreid met externe besturing. “Dit is bijvoorbeeld handig bij een truck die rijplaten legt”, zegt Slijkhuis. “Je kunt dan met de afstandsbediening op de kraan blijven zitten terwijl je de auto bestuurt.”

Alles voor de chauffeur

En het is nog niet klaar met de doorontwikkelingen: in het najaar van 2023 komt Volvo met een update van Lane Keeping Assist. “Vanaf dan krijgt een chauffeur niet alleen een voelbare waarschuwing, maar gaat de truck ook daadwerkelijk corrigeren. Verder wordt er Adaptive Cruise Control toegevoegd.” Maar welke doorontwikkeling er ook bedacht wordt, alles moet wel in dienst staan van de chauffeur, zegt Slijkhuis stellig. “Hij is en blijft de bestuurder, alle systemen dienen slechts ter ondersteuning.” Alle elektrische trucks van Volvo zijn inmiddels standaard uitgerust met Volvo Dynamic Steering, mede vanwege hun eigen gewicht. Slijkhuis weet ook nog te vertellen dat het CBR goedkeuring heeft gegeven aan een eenarmige chauffeur voor het rijden met een truck met Volvo Dynamic Steering. Het systeem blijkt dus nog meer voordelen te hebben dan gedacht.

Echt een verschil

Slijkhuis ziet dat er steeds meer verplichtingen komen qua veiligheid. Mede daardoor komen nu ook andere merken met vergelijkbare systemen op de markt. Grote kans dus dat je als chauffeur binnenkort voor het eerst met dit systeem gaat kennismaken. En dat is soms even wennen, weet ook Slijkhuis: “Dat had ik zelf ook, maar je went er echt snel aan. Pas als je weer in een andere truck rijdt, merk je echt het verschil.”  


Wat houdt Volvo Dynamic Steering in?

  • Stability Assist vermindert het risico op slipongevallen. Zodra het systeem detecteert dat de truck slipt, wordt een lichte stuurondersteuning gegeven. De truck wordt in de tegenovergestelde richting gestuurd en gestabiliseerd.
  • Lane Keeping Assist zorgt ervoor dat de truck in zijn rijstrook blijft. Als het systeem detecteert dat de truck de rijstrookmarkeringen nadert, grijpt het actief in en stuurt terug naar het midden.
  • Een afstandsbediening (EXSTER) maakt het mogelijk de truck van buiten te bedienen. Ideaal bij kleine herhaalde bewegingen in combinatie met werken buiten de cabine.
  • Dankzij persoonlijke instellingen heeft de chauffeur altijd de controle. Zo is de stuurweerstand in te stellen aan ieders persoonlijke wensen en aan de rijomstandigheden. Er is keus tussen een van de standaard instellingen of een volledig aangepaste.

Volvo Dynamic Steering is verkrijgbaar op de volgende types: FH16, FH, FM en de FMX.

TEKST: MARGRIET BRUS | FOTO’S: VOLVO TRUCKS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer