Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Volvo heeft chauffeur niet meer nodig in Noorse mijn

Volvo Autonomous Solutions (V.A.S.) zegt een eerste mijlpaal in de transportsector te hebben bereikt door geen chauffeur meer nodig te hebben voor het transport in de de Brönnöy Kalk mijn in Velfjord, Noorwegen.

De autonome transportoplossing die voor Brönnöy Kalk is ontwikkeld, bestaat uit zeven volledig autonome Volvo FH trucks en V.A.S.’s intern ontwikkelde virtuele chauffeur. De trucks werken onder uitdagende omstandigheden, zoals steile hellingen, extreem weer en lange stukken donkere tunnels, en vervoeren kalksteen van de mijn naar de vermaler.

“Een lang gekoesterde visie is nu werkelijkheid geworden. De veiligheidschauffeur kunnen uitplannen in transport onder enkele van de meest uitdagende omstandigheden ter wereld is een grote sprong voorwaarts voor de industrie”, zegt Nils Jaeger, President van Volvo Autonomous Solutions. “Met deze mijlpaal onderstrepen wij ons leiderschap op het gebied van autonoom rijden en maken we de weg vrij voor een veiligere en efficiëntere toekomst voor de mijnbouw- en steengroevenindustrie.”

“Dit is een grote stap voorwaarts voor ons” zegt Raymond Langfjord, Managing Director van Brönnöy Kalk. “We hebben autonome trucks geïmplementeerd om verschillende redenen: veiligheid, efficiëntie en flexibiliteit. Met het wegvallen van de veiligheidschauffeur kunnen we nu echt profiteren van deze voordelen en onze concurrentiepositie in deze zware industrie verbeteren.”

De oplossing die bij Brönnöy Kalk is geïmplementeerd, is sinds 2018 in ontwikkeling en betekent niet alleen een grote doorbraak in technologie, maar biedt ook spannende nieuwe bedrijfsmodellen. In plaats van een vrachtwagen of machine te kopen, koopt Brönnöy Kalk namelijk autonome transportcapaciteit van V.A.S.

“Hoewel autonomie ongekende voordelen met zich meebrengt voor de industrie, kan het integreren van nieuwe technologieën in bestaande activiteiten voor veel klanten een ontmoedigende uitdaging zijn. Door een complete oplossing te bieden die alles omvat, van software tot locatie-infrastructuur tot training en bediening, kunnen we de complexiteit voor klanten als Brönnöy Kalk verminderen en hen in staat stellen deel uit te maken van de autonome toekomst”, zegt Sven-Erik Gustafsson, hoofd oplossingen, mijnbouw en steengroeven bij V.A.S.

 De trucks worden gebruikt om kalksteen te vervoeren tussen de mijn en de breker over een traject van vijf kilometer dat tunnels en buitenomgevingen omvat. De bestuurder van de wiellader gebruikt een aanraakscherm in de wiellader om de trucks op te roepen voor het laden en om de operatie te beheren.

Eén reactie op “VIDEO – Volvo heeft chauffeur niet meer nodig in Noorse mijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer