VIDEO - Volvo verbetert aandrijflijn verder met I-Save pakket • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Volvo verbetert aandrijflijn verder met I-Save pakket

I-Save is de naam van het pakket nieuwe brandstofefficiencymaatregelen dat Volvo Trucks introduceert op de FH. Belangrijkste wapenfeit: een nieuwe D13TC motor. Samen met andere features moet die ervoor zorgen dat er 7 procent diesel wordt bespaard.

Elke druppel telt, zei Volvo lang geleden al, en dat is in een tijd met dunnen marges in het transport niet anders. “De Volvo FH met I-Save is ons antwoord op deze uitdaging. Het is een complete oplossing waarin onze nieuwste technologieën worden gecombineerd om het brandstofverbruik op de lange afstanden aanzienlijk te verminderen. En dit zonder concessies te doen aan de rijeigenschappen”, zegt Roger Alm, President Volvo Trucks.

De kern van de Volvo FH met I-Save is de nieuwe D13TC motor. Deze heeft zuigers met een gepatenteerd, gegolfd binnenwerk die de verbranding verbeteren en de efficiency verhogen door warmte en energie naar het midden van de cilinders te leiden. Overtollige energie in de uitlaatgassen wordt vervolgens gebruikt om de motor aan te drijven via de Turbo Compound-unit. Dit is een extra turbine die in de uitlaatgasstroom is geplaatst. De D13TC-motor produceert tot 300 Nm extra koppel, wat inhoudt dat er minder toeren en brandstof nodig zijn om een constante snelheid aan te houden in het snelwegverkeer.

Andere onderdelen  van het I-Save pakket zijn onder meer nieuwe achterassen. Deze hebben ongetwijfeld een andere ratio, maar Volvo vertelt niet hoeveel. I-Save omvat ook en een verbeterd I-See-systeem op basis van kaarten dat hellingen verderop in de route analyseert en het rij- en schakelgedrag daarop aanpast. De gecombineerde efficiencywinst van al deze opties kan volgens Volvo leiden tot besparingen op de brandstofkosten tot 7 procent vergeleken met een D13 Euro 6 Step D-motor, afhankelijk van tal van omstandigheden natuurlijk. Volvo zette overigens pas eind vorig jaar de stap naar Euro 6 D.

De Volvo FH met I-Save omvat:

  •      D13TC-motor (Turbo Compound) met 460 pk (2.600 Nm) of 500 pk (2.800 Nm)
  •      Nieuwe, uiterst brandstofefficiënte achterassen
  •      Motoruitschakeling bij stationair draaien
  •      I-Cruise met I-Roll, waarmee de snelheid wordt aangepast om het brandstofverbruik te verlagen
  •      Stuurbekrachtigingspomp met variabele opbrengst
  •      Verbeterde I-See
  •      Verbeterde I-Shift met geoptimaliseerde software voor lange afstanden

“We hebben elk aspect van I-Save afgestemd op internationale transportbedrijven, met name voor trucks die gewoonlijk meer dan 120.000 km per jaar rijden”, zegt Mats Franzén, Powertrain Strategy Director bij Volvo Trucks. “Hoe meer kilometers ze rijden, hoe meer ze kunnen besparen. Het is een krachtige motor die een zeer zuinige en soepele rijervaring oplevert.”

De Volvo FH met I-Save is vanaf 11 maart 2019 verkrijgbaar op de Europese markten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer