Volvo rijdt autonoom door haven Gotenburg • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volvo rijdt autonoom door haven Gotenburg

Volvo Autonomous Solutions, het bedrijf van Volvo dat zich richt op autonoom rijdende voertuigen, test een nieuwe autonome truck in de haven van Gotenburg. Met de proef in de Zweedse haven wil Volvo verder toewerken naar het op de markt brengen van autonome toepassingen in havens en de openbare weg.

Nils Jaeger

Het project is een samenwerking tussen Volvo Autonomous Solutions en het scheepvaart- en logistiekbedrijf DFDS, havenexploitanten APM Terminals, de haven van Göteborg en vastgoedbedrijf Platzer. Het ontwikkelingswerk gebeurt samen met technologiepartner NVIDIA. “Het is volle kracht vooruit in de ontwikkeling van zowel on-road als off-road transportoplossingen”, zegt Nils Jaeger, President van Volvo Autonomous Solutions. “Autonoom vervoer speelt een belangrijke rol in de toekomst van de logistiek en zal zowel het bedrijfsleven als de maatschappij ten goede komen op het gebied van productiviteit, veiligheid en duurzaamheid.”

“Onze visie op een geautomatiseerde toeleveringsketen sluit heel goed aan bij Volvo’s doelstellingen voor dit project, en maakte dit gewaardeerde partnerschap tot een natuurlijke keuze. Autonome oplossingen hebben de potentie om de efficiëntie radicaal te verbeteren en de veiligheid te vergroten, zowel in het bedrijfsleven als in de maatschappij, en er is een open samenwerking tussen verschillende industrieën nodig om dit soort complexe veranderingen door te voeren”, zegt Rune Keldsen, EVP en CTO bij DFDS.

Het project omvat het verzamelen van gegevens met een met sensoren uitgeruste vrachtwagen in het Arendal-gebied in Göteborg, als een eerste fase naar het creëren van een geautomatiseerd en verbonden systeem voor een continue goederenstroom. De vrachtwagen, die door een menselijke chauffeur wordt bestuurd, rijdt zowel in besloten havengebieden als op de openbare weg en verzamelt gegevens om de kunstmatige intelligentie te ontwikkelen waarmee een veilige autonome oplossing kan worden ontworpen.

Het voertuig voor gegevensverzameling zal worden gebruikt om te leren over complexe alledaagse verkeerssituaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van sensoren die de omgeving van de voertuigen en de interactie van de bestuurder met het voertuig registreren. De truck is uitgerust met 21 sensoren in de vorm van radars, lidars en camera’s, waardoor het systeem kleine dingen ver weg op het wegdek kan detecteren, maar ook objecten die zich dicht bij het voertuig bevinden.

“Volvo is al gewend om in kleine ruimtes te werken als het gaat om het bedienen van autonome voertuigen, maar de complexiteit van de openbare weg is iets heel anders”, zegt Luca Delgrossi, VP Vehicle Automation, Volvo Autonomous Solutions.

“Automatisering is een belangrijke hefboom in onze industrie voor het verbeteren van de veiligheid en het verhogen van onze efficiëntie, dus we zijn erg blij om samen te werken aan dit spannende project en we kijken uit naar de ontwikkeling ervan. Ik ben ervan overtuigd dat het betrekken van de terminal in de fase van gegevensverzameling zal bijdragen aan het begrijpen van de complexiteit van onze business”, zegt Dennis Olesen, Managing Director, APM Terminals Nordics.

“Deze pilot is een stap in de richting van soortgelijke projecten in andere havens in de wereld, op weg naar industrialisatie van autonome oplossingen. Volvo Autonomous Solutions bevindt zich in een expansieve fase met veel lopende projecten waarin wij overal spannende ontwikkelingen zien”, besluit Nils Jaeger, President van Volvo Autonomous Solutions. “Er is geen tijd om te pauzeren op de weg naar de toekomst.”

Het project wordt medegefinancierd door de Connecting Europe Facility van de Europese Unie, en de Zweedse innovatiefinancier Vinnova.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer