Volvo start project voor bouw eigen accufabriek • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volvo start project voor bouw eigen accufabriek

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar batterij-elektrische zware vrachtwagens en machines, heeft de Volvo Groep het proces opgestart om een grootschalige productiefabriek voor accucellen op te richten in Zweden.

Martin Lundstedt

“Wij willen het voortouw nemen in de overgang naar CO2-neutraal transport en hebben de ambitie om onze klanten op lange termijn oplossingen te bieden die 100 procent fossielvrij zijn. Er is nu al een sterke vraag van onze klanten, en tegen 2030 is het onze ambitie dat minstens 35 procent van de producten die we verkopen elektrisch zijn. Voor deze groei zijn grote volumes hoogwaardige batterijen nodig, die geproduceerd worden met fossielvrije energie. Het is voor ons dan ook een logische volgende stap om de productie van batterijen op te nemen in onze toekomstige industriële voetafdruk. Wij willen dit samen met onze partners doen en de reis begint nu”, zegt Martin Lundstedt, President en CEO van de Volvo Groep.

Er is een uitgebreide lokalisatiestudie uitgevoerd, waaruit is gebleken dat de regio Skaraborg in Zweden een ideale locatie is voor de fabriek. De voorgestelde vestigingsplaats in de gemeente Mariestad ligt dicht bij de huidige hoofdaandrijflijnfabriek van de Volvo Groep in Skövde en zal profiteren van de bestaande industriële en logistieke infrastructuur van de regio en voortbouwen op een sterk erfgoed en competentie van wereldklasse op het gebied van geavanceerde, volumineuze productie, terwijl zij toegang heeft tot het rijke aanbod van fossielvrije energie van Zweden. De R&D-centra en het hoofdkantoor van de Volvo Groep in Göteborg liggen op slechts twee uur rijden. 

De Volvo Groep is van plan de capaciteit geleidelijk op te voeren en tegen 2030 grootschalige serieproductie te bereiken. De batterijcellen zullen specifiek worden ontworpen voor toepassingen in bedrijfsvoertuigen, ter ondersteuning van de wereldwijde uitrol van elektrische vrachtwagens, bussen, bouwmaterieel en elektrische aandrijflijnen voor verschillende toepassingen.

De vestiging van de productielocatie is onderworpen aan de goedkeuring van de relevante autoriteiten. De definitieve vestigingsplaats zal worden bepaald nadat het publiek is geraadpleegd en de activiteiten zijn onderworpen aan goedkeuringen van milieuvergunningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer