Volvo Trucks start serieproductie zware elektrische trucks • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volvo Trucks start serieproductie zware elektrische trucks

Volvo Trucks begint met de serieproductie van de elektrische versies van haar belangrijkste modellen: Volvo FH, Volvo FM en Volvo FMX. Deze trucks kunnen volgens de Zweedse fabrikant een totaalgewicht van 44 ton aan en de drie modellen vertegenwoordigen ongeveer twee derde van de verkoop.

Met deze nieuwe toevoegingen heeft Volvo Trucks wereldwijd zes elektrische trucks in serieproductie.

“Dit is een mijlpaal en bewijst dat wij de transformatie van de industrie leiden. Het is nog geen twee jaar geleden dat we onze zware elektrische trucks voor het eerst presenteerden. Nu voeren we de volumes op en zullen we deze geweldige trucks leveren aan klanten in heel Europa en later ook aan klanten in Azië, Australië en Latijns-Amerika”, zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks.

De serieproductie van Volvo’s zwaarste elektrische trucks start in de Tuve-fabriek in Göteborg, Zweden en volgend jaar volgt de fabriek in Gent, België.  Volvo produceert de elektrische trucks op dezelfde lijn als zijn conventionele trucks, wat een hoge productieflexibiliteit en efficiëntiewinst oplevert. De accu’s worden geleverd door de nieuwe accu-assemblagefabriek van Volvo Trucks in Gent. Serieproductie is dan weliswaar in gang gezet, maar dat moet wel met een korreltje zout worden genomen. De verkoop van elektrische trucks is nog niet dusdanig dat er dagelijks tientallen elektrische Volvo’s van de band gaan rollen.

De vraag naar elektrische vrachtwagens neemt op veel markten echter snel toe. Een van de drijvende krachten is de noodzaak voor vervoerders om over te schakelen op fossielvrije transporten om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De elektrische portefeuille van Volvo Trucks zou momenteel ongeveer 45 procent van alle in Europa vervoerde goederen kunnen bestrijken. Volgens de Eurostat-statistieken “Road Freight Transport by distance” (2018) legt 45 procent van alle goederen die over de weg worden vervoerd in Europa namelijk een afstand af van minder dan 300 km.

“We hebben ongeveer 1.000 eenheden van onze zware elektrische trucks verkocht en meer dan 2.600 van onze elektrische trucks in totaal. We verwachten dat de volumes de komende jaren aanzienlijk zullen toenemen. Tegen 2030 moet minstens 50 procent van de vrachtwagens die we wereldwijd verkopen elektrisch zijn”, aldus Roger Alm.

De zes elektrische Volvo trucks bestrijken een breed scala aan toepassingen zoals stadsdistributie en afvalverwerking, regionaal transport en bouwwerkzaamheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer