Volvo verkoopt meer trucks dan het kan bouwen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volvo verkoopt meer trucks dan het kan bouwen

Volvo Trucks heeft in Nederland een goed 2021 achter de rug. In een markt van 11.350 trucks wist Volvo er 2.539 te verkopen. Daarmee is de Zweedse fabrikant bijna weer op het niveau van 2019, in tegenstelling tot het totale Nederlandse verkoopniveau. Maar er is ook reden tot zorg, want Volvo verkoopt momenteel meer trucks dan het kan bouwen.

Dat vertelde Jan Schouten, de nieuwe Director Volvo Trucks Vehicle Sales van Volvo Trucks Nederland, tijdens de jaarlijkse persbijeenkomst. “We verkopen veel trucks en zagen in 2021 ons marktaandeel in het segment boven zes ton groeien van 19,9 procent naar 22,4 procent. Jammer is alleen dat we niet zoveel trucks kunnen bouwen als we zouden willen. Het chipstekort en hoge prijzen van grondstoffen zorgen voor problemen met het aanleveren van onderdelen. Daardoor zien we ons genoodzaakt ons productievolume af te stemmen op toeleveranciers. Het resultaat is lange levertijden van onze trucks. Dat willen we niet en daarom moeten we creatief zijn en klanten helpen. Dat doen we onder meer door waar mogelijk contracten te verlengen.”

De markt voor alternatieve brandstoffen wordt steeds belangrijker, ook voor Volvo Trucks. In 2021 werden in Nederland 391 trucks met LNG verkocht, 44,2 procent daarvan was van het merk Volvo. De hoge gasprijzen werken momenteel niet in het voordeel van aanbieders van LNG-trucks, merkt Volvo op. En ook de vooruitzichten wat betreft Maut-korting voor LNG-trucks zijn onduidelijk, zodat het interessant wordt hoeveel LNG-trucks er in 2022 worden verkocht.

Volvo Trucks heeft de focus ook op volelektrische trucks. Daarvan werden er in 2021 precies 65 stuks verkocht, en Volvo is met 21,5 procent marktleider. De ambities zijn groot, want in 2025 wil Volvo Trucks dat 20 procent van alle verkochte Volvo trucks elektrisch zijn. Of dat haalbaar is, valt te bezien, want dan moet er nog veel gebeuren als het gaat om faciliteren van trucks en laadinfrastructuur. Aan Volvo Trucks zal het niet liggen want dat elektrificeert het aanbod in hoge mate, met nu zelfs een FH, FM en FMX met elektrische aandrijving. Ook de dealers raken steeds meer ingespeeld op elektrische trucks, met momenteel 10 vestigingen met het label ‘Electromobility’. In 2023 moeten alle Volvo Trucks dealers in Nederland klaar zijn om service te leveren aan elektrische trucks. Ook Volvo Financial Services is inmiddels slagvaardig om vervoerders te helpen met de forse meerinvestering als het gaat om elektrisch aangedreven vrachtwagens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer