Volvo wil trucks gaan bouwen met fossielvrij staal • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volvo wil trucks gaan bouwen met fossielvrij staal

Volvo Group en SSAB hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, serieproductie en verkoop van ’s werelds eerste voertuigen die gemaakt zijn van fossielvrij staal. Volvo is van plan om al dit jaar te beginnen met de productie van conceptvoertuigen en onderdelen van staal dat door SSAB wordt gemaakt met behulp van waterstof.

“Wij zijn vastbesloten om tegen 2050 een klimaatneutraal bedrijf te zijn, in overeenstemming met het Akkoord van Parijs. Dit betekent dat onze voertuigen en machines emissievrij zullen zijn wanneer ze in gebruik zijn, maar ook dat we de materialen, zoals staal, die in onze producten worden gebruikt, zullen herzien en ook hier geleidelijk zullen overschakelen op fossielvrije alternatieven. Dit is een belangrijke stap op weg naar volledig klimaatneutraal transport”, zegt Martin Lundstedt, President en CEO van Volvo Group.

“Wij maken nu een reuzensprong naar een volledig fossielvrije waardeketen helemaal tot bij de eindklant. Samen met Volvo Group gaan wij aan de slag met de ontwikkeling en serieproductie van fossielvrije staalproducten. Wij zullen samenwerken met onze klanten om hun impact op het klimaat te verminderen en tegelijk hun concurrentievermogen te versterken. Wij bekijken voortdurend hoe wij een meer omvattende leverancier van fossielvrij staal kunnen worden voor klanten zoals Volvo. Wij zien een nieuwe groene revolutie opkomen”, zegt Martin Lindqvist, President en CEO bij SSAB.

Volvo zal al in 2021 beginnen met de productie van de eerste conceptvoertuigen en -machines met staal van SSAB dat gebruik maakt van waterstof. De plannen zijn om in 2022 op kleinere schaal met de serieproductie te beginnen en om daarna geleidelijk toe te werken naar massaproductie. Volvo en SSAB zullen ook samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling om het gebruik van staal in Volvo’s producten te optimaliseren met betrekking tot gewicht en kwaliteit. De twee ondernemingen zullen samen een aantal producten van fossielvrij staal ontwikkelen met het doel om binnen enkele jaren tot serieproductie te komen.

Het nieuw geproduceerde fossielvrije staal van SSAB zal een belangrijke aanvulling vormen op het traditionele en gerecycleerde staal dat in Volvo’s vrachtwagens, bouwuitrusting en andere producten wordt gebruikt. Fossielvrij staal zal worden gemaakt met behulp van een volledig nieuwe technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van fossielvrije elektriciteit en waterstof. Het resultaat zal een veel geringere impact op het klimaat en een fossielvrije waardeketen zijn. De staalindustrie is van mening dat de behoefte aan staal op lange termijn aanzienlijk zal toenemen en dat nieuw geproduceerd fossielvrij staal nodig zal zijn om aan deze vraag te voldoen.

Het samenwerkingskader omvat ook een onderzoek naar gemeenschappelijke logistieke oplossingen die kunnen bijdragen aan het verminderen van de milieueffecten van SSAB’s interne en externe transporten. Het streven is om Volvo-voertuigen te gebruiken die worden aangedreven door accu’s of brandstofcellen.

SSAB streeft ernaar om in 2026 op commerciële schaal te beginnen met het leveren van fossielvrij staal aan de markt. De ontwikkeling van een fossielvrije waardeketen van mijn tot eindproduct van staal zal plaatsvinden in het kader van het HYBRIT-initiatief, dat SSAB sinds 2016 samen met LKAB en Vattenfall aanstuurt. Sinds augustus 2020 is er een proeffabriek en deze zal binnenkort beginnen met de productie van kleinere volumes sponsijzer dat met waterstof wordt gemaakt. Dit staal zal worden gebruikt om het staal te maken voor gebruik in deze samenwerking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer