Ga naar hoofdinhoud

Volvo’s SuperTruck 2 maakt wegtransport 134 procent efficiënter

Volvo Trucks North America heeft de SuperTruck 2 onthuld, met het debuut op het YouTube-kanaal van het bedrijf. Het SuperTruck 2-programma, een publiek-privaat partnerschap met het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE), gaf OEM’s de opdracht om de vrachtefficiëntie met 100 procent te verbeteren ten opzichte van de basislijn uit 2009. Ondanks de enorme uitdagingen in de toeleveringsketen waarmee het geavanceerde engineeringteam tijdens de COVID-19 pandemie werd geconfronteerd, heeft Volvo Trucks niet alleen de DOE-doelstelling gehaald, maar ook de verwachtingen overtroffen met een toename van 134 procent in transportefficiency.

“De samenwerking met het DOE voor het SuperTruck-programma biedt een opwindende kans om de technologische grenzen te verleggen en te kijken wat er technisch mogelijk is voor zwaar transport en welke oplossingen in productie kunnen worden genomen, maar net zo belangrijk, welke oplossingen niet werken voor productie op grote schaal”, zegt Peter Voorhoeve, president van Volvo Trucks North America. “Wij zijn bijzonder trots op de prestaties van ons geavanceerde engineeringteam dat aan SuperTruck 2 heeft gewerkt. Een programma van deze omvang verlegt de grenzen op elk mogelijk gebied – creativiteit, probleemoplossing, haalbaarheid en innovatie, en wij vinden dat we daarin geslaagd zijn. Sommige van de technologieën in SuperTruck 2 zullen de toekomst van de vrachtwagensector zeker vormgeven en alles veranderen wat we ooit voor mogelijk hielden.” Opvallend is dat Volvo Trucks met geen woord rept over de aandrijflijn van de Super Truck, terwijl je best had mogen verwachten dat deze elektrisch zou zijn met zo’n vooruitstrevende truck.

DOE’s SuperTruck 2 programma stimuleert onderzoek en ontwikkeling om de vrachtefficiëntie van zware Class 8 trekker-oplegger vrachtwagens te verbeteren. Het programma is gericht op het versnellen van de ontwikkeling van kosteneffectieve geavanceerde efficiëntietechnologieën die momenteel nog niet beschikbaar zijn op de markt. Voor SuperTruck 2 hadden alle deelnemende OEM’s als doel om een verbetering van meer dan 100 procent in vrachtefficiëntie [tonkilometer per gallon] aan te tonen. Volvo Trucks voldeed aan deze doelstelling en overtrof de interne doelstelling van 120 procent verbetering van de vrachtefficiëntie ten opzichte van de uitgangssituatie in 2009 door 134 procent te behalen in de praktijk.

Voor het SuperTruck 2 programma van Volvo Trucks is geavanceerde aerodynamica de sleutel tot een optimale brandstofefficiëntie. Het begint met een cabine die van voor tot achter perfect wigvormig is met een oplopende voorruit, een voorkant die is ontworpen rond een kleiner koelpakket, een volledig aerodynamische oplegger met tussenstukken, skirts en boat tail en een verstelbare rijhoogte. Volvo Trucks verving ook de traditionele spiegels op de motorkap en in de cabine door een gestroomlijnd camerabewakingssysteem om de luchtweerstand met meer dan 4 procent te verminderen.

De hele trekker-opleggercombinatie is ontworpen om lucht soepel en met minimale weerstand te verplaatsen, wat resulteert in 50 procent minder luchtweerstand dan de basislijn van Volvo Trucks uit 2009. Dit betekent een verbetering van de luchtweerstand met ongeveer 20 procent ten opzichte van de SuperTruck 1 van Volvo Trucks. Ongeveer tweederde van de vermindering van de luchtweerstand in SuperTruck 1 ten opzichte van de basislijn uit 2009 is te danken aan de aerodynamische behandelingen van de oplegger: de optimalisatie van de skirts en de boat tail. Aangezien SuperTruck 2 ook over geoptimaliseerde skirts en boat tail beschikt, kan het grootste deel van de aerodynamische winst ten opzichte van SuperTruck 1 worden toegeschreven aan een gloednieuw cabineontwerp, inclusief een radicaal andere voorruit, terwijl SuperTruck 1 een licht gewijzigde versie van een VNL 670-cabine was. SuperTruck 2 demonstreerde het potentieel voor aanzienlijke aerodynamische voordelen door de Body-in-White te veranderen.

Naast de verbeteringen op het gebied van aerodynamica pasten de technici verschillende strategieën toe om het gewicht te verminderen, waardoor het eigengewicht van de gecombineerde truck en oplegger aanzienlijk werd verlaagd tot 27.000 lbs. Volvo Trucks koos voor een 4×2-configuratie, die niet gebruikelijk is in de VS maar wel vaak in Europa wordt toegepast, met minder assen voor hetzelfde laadvermogen. De truck is zo ontworpen dat hij kan worden toegepast in een 6×2 of 6×4 configuratie, maar dat maakte geen deel uit van de specifieke demonstratie voor dit programma. De kortere cabine is licht van gewicht en is gekoppeld aan een aluminium chassis dat gebruik maakt van een lichtgewicht geoptimaliseerd aandrijfassysteem met een enkele composiet aandrijfas.

Volvo Trucks werkte samen met de trailerfabrikant van de projectpartner om een op maat gemaakte, lichtgewicht aerodynamische trailer te maken met een geoptimaliseerde aerodynamische vorm van de volledige truck en trailer zodat deze als één naadloze eenheid overkomen. Volvo Trucks werkte ook samen met de bandenfabrikant van de projectpartner om lichte, kleinere 19,5-inch geavanceerde banden met lage wrijving te gebruiken op zowel de SuperTruck 2 als de aangepaste trailer.

Met de focus op de rijomgeving is de Volvo Trucks SuperTruck 2 uitgerust met een 48-volt micro hybride systeem dat fungeert als generator met een geïntegreerde starter. Dit levert stroom voor comfortfuncties voor de chauffeur, zoals een volledig elektrisch HVAC-systeem waarmee de chauffeur tijdens rustpauzes niet stationair hoeft te draaien en toch stroom heeft voor voorzieningen.

“Het projectteam heeft zich bij het testen bewust gericht op het rijden in reële omstandigheden. De gegevens werden niet alleen verzameld in een laboratorium of op vlakke, lege wegen met optimale omstandigheden en een lichte lading. In plaats daarvan werd onze SuperTruck 2 getest in echte scenario’s op wegen met verkeer en hoogteverschillen met een GCVW van 65.000 lbs”, vervolgt Voorhoeve. “Dit is de meest aerodynamische en efficiënte truck die Volvo tot nu toe heeft gebouwd en we hebben een vrachtefficiëntie bereikt die aantoont dat technologische innovaties commercieel kunnen worden ontwikkeld. Onze ingenieurs zijn al begonnen om een aantal lessen uit SuperTruck 2 te implementeren in onze toekomstige truckmodellen. De toekomst van trucks staat voor de deur.”

Volvo SuperTruck 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer