Ga naar hoofdinhoud

“Vrachtverkeer A1 neemt snel toe”

Uit studies blijkt dat het vrachtverkeer op de A1 tot het jaar 2020 met 80 procent toeneemt. Eén lange colonne aan vrachtauto’s die de snelweg totaal verstopt is dan ook het schrikbeeld als er niks gebeurt om de A1 te verbreden.

A1 verkeersdrukteDit scenario werd dinsdag in Twello gepresenteerd om te illustreren hoe ernstig het over tien jaar is met de doorstroming op de A1. Ook het regionale verkeer neemt in die periode toe (prognose: plus 43 procent). Bovendien is de helft van het verkeer in de ochtendspits op de A1 ook nog eens regiogerelateerd.

De regio is het er al lang over eens dat er iets met de A1 moet gebeuren. De A1-brug over de IJssel is de bottle-neck vanwege het ontbreken van alternatieve passages. Rob Metz, wethouder in Apeldoorn, wil in de maanden dat de regio een oplossing bedenkt zoveel mogelijk ideeën horen. Al moet er ook efficiënt worden gewerkt om snel met een voorkeursvariant te komen die breed wordt gedragen. “We moeten zorgen dat we in mei goed werk afleveren”, zei Metz.

Volgens Gijs Kornman, regiocoördinator verkeer en vervoer kost een derde brug, afhankelijk van de gekozen oplossing, 500 tot 800 miljoen euro. Een investering die volgens hem goed is besteed omdat A1-files dure files zijn. “Daar rijden veel grote vrachtauto’s die 40 euro per uur kosten als ze stil staan. Voor een auto wordt 6 à 7 euro gerekend.”

In april moeten de zeven regionale gemeenteraden zich uitspreken over de variant die wordt gekozen voor verbreding van de A1.

Bron: De Stentor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer