Ga naar hoofdinhoud

VW biedt 19,7 miljard euro voor MAN

Volkswagen heeft dinsdag officieel een bod uitgebracht van 95 euro per aandeel MAN. Het voornemen daartoe werd al op 9 mei aangekondigd. MAN zei het bod te gaan bestuderen, maar in principe de logica van de beoogde samensmelting in te zien.
euro'sTopman Ferdinand Piech wil de vrachtwagenfabrikant MAN samenvoegen met Scania om de strijd aan te gaan met marktleider Daimler en nummer twee Volvo. De plannen van Piech stuitten tot dusver echter op mededingingskwesties en weerstand bij Scania, waarin Volkswagen een meerheidsbelang bezit.

Op 9 mei oversteeg het belang van Volkswagen in MAN de grens van 30 procent waardoor Volkswagen onder de Duitse wet verplicht met een bod op het gehele bedrijf moest komen. Het bod van 95 euro is aan de lage kant, gezien de aktuele koers van 96,50 euro. Er hoeven echter maar een paar aandeelhouders in te gaan op het bod om Volkswagen daarna in staat te stellen het belang geleidelijk te verhogen.

Het bod waardeert MAN op 19,7 miljard euro, vrijwel gelijk aan de ‘oorlogskas’ van 20 miljard euro waarover Volkswagen beschikt. Piech zou in eerste instantie streven naar een belang van 35 à 40 procent in MAN. De beoogde samenvoeging met Scania zou moeten leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 400 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer