Ga naar hoofdinhoud

Waarschuwing te laat bij lekkende truck

De bevolking van en rondom Dronrijp (Friesland) is te laat gewaarschuwd toen in november salpeterzuur ontsnapte uit een transportwagen bij een kaasfabriek. Dat blijkt uit een evaluatie van de regionale brandweer, meldt De Telegraaf.

Lekkende truck DronrijpHet kostte bijna een uur voordat de sirenes afgingen, omdat de procedure om een sirene af te laten gaan te ingewikkeld is. Volgens regionaal brandweercommandant Johan Postma duurt dat te lang. Vervolgens ging in heel Friesland het alarm af en dat was niet de bedoeling.

Het ongeval veroorzaakte veel commotie in Friesland. Het zuur ontsnapte in de ochtend uit de transportwagen en dreef vervolgens over het 3500 inwoners tellende dorp in de gemeente Menaldumadeel.

Uit het rapport blijkt verder nog dat er meer kennis en oefening noodzakelijk is om incidenten met gevaarlijke stoffen goed te kunnen bestrijden.

Volgens Postma zijn het geen kleine punten die verbeterd moeten worden. „De bestrijding zelf is overigens heel goed gedaan. Maar mensen willen wel weten wat er precies aan de hand is, dus moeten ze duidelijk worden voorgelicht.”

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer