Zeilensnijden neemt sterk toe • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Zeilensnijden neemt sterk toe

Het aantal ladingdiefstallen door zeilensnijden uit vrachtauto’s is in de eerste negen maanden van dit jaar sterk toegenomen, zo blijkt uit criminaliteitscijfers van het KLPD die het Reformatorisch Dagblad donderdag publiceert.

Zeilen opengesnedenDe analyse toont cijfers van de criminaliteitsontwikkeling in het beroepsgoederenvervoer over de weg. Het wordt gemaakt op basis van een convenant tussen het KLPD, het Bureau Verkeershandhaving van het openbaar ministerie en de Stichting Verzekeringsbureau.

In de eerste negen maanden van 2009 daalde het aantal aangiften van diefstal van voertuigen met lading met 46 procent, ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Ook het aantal aangiften van diefstal van voertuigen zonder lading, opleggers en trekkers nam af. Hoewel de trend in de afgelopen jaren daalde, steeg het aantal aangiften van diefstal van alléén lading door middel van het kapotsnijden van zeilenwagens in de eerste negen maanden van 2009.

Mogelijke verklaring hiervoor is volgens het RD dat de politiediensten sneller ter plaatse zijn. Chauffeurs zijn dan sneller geneigd aangifte te doen. Belangrijk hierbij is dat onder diefstal van alléén lading ook pogingen daartoe worden meegerekend zonder dat eventueel lading wordt meegenomen.

Vooral in de politieregio’s Limburg-Noord en Brabant-Zuid-Oost is een flinke stijging waar te nemen. De hot spots van aangiften van ladingdiefstal liggen in Zuid-Nederland. Criminelen ontvreemden jaarlijks voor 350 miljoen euro aan lading, waarvan zo’n 80 procent na het opensnijden van dekzeilen

De diefstallen en vernielingen van trucks en ladingen gaan steeds vaker gepaard met grof geweld. Truckers uit Rotterdam komen daarom in actie. Een groep van veertig chauffeurs uit Rotterdam rijdt zaterdag met zo’n vijftien trucks met oplegger naar het stadhuis aan de Coolsingel om een petitie te overhandigen aan burgemeester Aboutaleb, wethouder Vervat en korpschef Meijboom. De truckers eisen camerabewaking op een parkeerplaats voor vrachtwagens in Hoogvliet. Maar ook in de rest van het land moeten snel meer beveiligde parkeerlocaties komen, stelt Jan van der Flier van brancheorganisatie Vetron, die in 2000 tijdens acties tegen de hoge dieselprijzen grote delen van Nederland platlegde.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer