Ga naar hoofdinhoud

Geschil Hollandse Brug in behandeling

Morgen, donderdag 15 januari, zal de Raad van State het hoger beroep van EVO en TLN inzake de Hollandse Brug mondeling behandelen. De organisaties hadden een procedure bij de Raad van State gestart tegen het verkeersbesluit van Rijkswaterstaat om vanaf 27 april 2007 rigoureus al het vrachtverkeer vanaf 3,5 ton van de brug te weren.

hollandse brugRijkswaterstaat had het besluit volgens EVO en TLN genomen op basis van onvoldoende onderzoek en hebben er dan ook vertrouwen in dat de Raad van State het verkeersbesluit onrechtmatig zal verklaren. Het gedupeerde bedrijfsleven heeft dan ruimere mogelijkheden om de schade ten gevolge van de langdurige afsluiting van de overheid vergoed te krijgen.

Als Rijkswaterstaat beter technisch onderzoek had laten verrichten, dan waren de gevolgen volgens EVO en TLN minder verstrekkend geweest voor het lichte vrachtverkeer dan nu het geval was. Na grondiger onderzoek had Rijkswaterstaat wellicht besloten de brug niet volledig maar slechts gedeeltelijk af te sluiten voor het vrachtverkeer. De doorstroming van het noodzakelijke goederenverkeer was dan minder belemmerd en het leed voor bedrijven beperkt gebleven.

Verder vinden EVO en TLN dat de communicatie van Rijkswaterstaat te wensen over liet. Rijkswaterstaat informeerde het bedrijfsleven pas nadat het verkeersbesluit al was genomen. EVO en TLN hadden graag gezien dat Rijkswaterstaat hen van tevoren erbij had betrokken om mee te denken over mogelijke alternatieve oplossingen. Naar aanleiding van de Hollandse Brug, heeft ook onderzoek naar 150 andere kunstwerken plaatsgevonden. EVO en TLN gaan ervan uit dat Rijkswaterstaat lering heeft getrokken uit de ervaringen met de Hollandse Brug.

Meer dan veertien maanden was de brug afgesloten voor onderhoud en het bedrijfsleven heeft als gevolg hiervan aanzienlijke economische schade geleden. De economische schade als gevolg van het omrijden was op het moment van de totale openstelling van de brug op 7 juli 2008  opgelopen tot om en nabij de 45 miljoen euro. Gedupeerde ondernemers kunnen zich bij EVO en TLN aanmelden voor advisering bij het indienen van een schadeclaim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer