Hoe gaat het met de fysieke en mentale gezondheid van vrachtwagenchauffeurs? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Hoe gaat het met de fysieke en mentale gezondheid van vrachtwagenchauffeurs?

Verwachtingen over de toekomst van de logistieke industrie gaan vaak over de consequenties van automatisering. Ondanks dat dit proces zeker impact heeft op de manier waarop de industrie werkt, zijn er ook andere uitdagingen die genoemd moeten worden. Daarom gaat het in dit artikel ook over de mentale en lichamelijke gezondheidsproblemen binnen logistieke banen. Quicargo onderzocht of digitalisering echt de grootste bedreiging is voor banen in de transportsector.

Banen in de transportindustrie worden zeker beïnvloed door de toename van technologie. Sinds de automatisering van processen zal dit resulteren in een hogere vraag naar goed opgeleid personeel terwijl de vraag voor middel- en laagopgeleide banen afneemt. Dit is voornamelijk bij administratieve en servicegerichte activiteiten of banen in de transportsector, de technologische voordelen kunnen daardoor leiden tot een mismatch in vaardigheden.

Banen in de transportsector worden niet alleen beïnvloed door de consequenties van digitalisering, het CBS suggereert dat veel werknemers in deze industrie vermoeid zijn vanwege hun baan. Het CBS heeft onderzoek gedaan aan het eind van 2020 om te zien welke banen een slechte balans tussen werk en privé vormen. Van alle werknemers die ze ondervraagd hebben, gaf 7.6 procent aan dat ze regelmatig een disbalans tussen werk en privé ervaren. Opvallend is dat 18 procent van de vrachtwagenchauffeurs aangeeft dat ze vaak of heel vaak een disbalans in hun werk-privéleven ervaren. Dat betekent dat de vrachtwagenchauffeurs in vergelijking met alle beroepen onderzocht, 237 procent vaker een werk-privé disbalans ervaren.

Deze cijfers worden ondersteund door een ander onderzoek over mentale vermoeidheid in verschillende banen. In 2020 heeft 16 procent van alle medewerkers gemeld dat ze een aantal keer of zelfs regelmatig per maand vermoeid of oververmoeid waren vanwege hun werk.

11 procent van de medewerkers voelt zich burned out en de transport- en logistieke industrie was één van de twaalf banen met de hoogste percentages met mentale vermoeidheid. Dit is gemeten in een studie van het CBS en de TNO. Verder leiden banen stress en vermoeidheid tot een toename hiervan. Dat betekent dat mensen in plaats van zorgen hebben over het vinden van een baan in de logistiek die geautomatiseerd is, de situatie misschien verandert, en juist bedrijven een zorg hebben voor het vinden van nieuwe werknemers die in de logistiek willen werken.

Redenen voor werkgerelateerde stress en mentale vermoeidheid in logistieke banen

In de meeste gevallen wordt werkgerelateerde stress veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren, dat is waarom een volledige analyse van redenen voor stress bij werknemers niet gedaan kan worden. Desalniettemin zijn er een aantal industrie gerelateerde factoren die frequent terugkomen als hoofd stressoren.

Een empirisch onderzoek dat door Turkse logistieke bedrijven gedaan is, suggereert dat de variëteit van 20 procent van de tevredenheid onder werknemers komt door werk onzekerheid en stress. De term werk onzekerheid laat de stress zien wat het resultaat is van een verschil tussen de gewenste en de actuele baanzekerheid. De dynamiek en hoge competitie in de logistieke industrie maken het moeilijk voor organisaties om meer baanzekerheid te creëren voor hun werknemers. Bronnen van stress zijn behoorlijk divers en het gaat dan ook om tijd druk, wat vaak hand in hand gaat met lange werkuren en weekendwerk, en een lage verwachting van vaardigheden.

Er wordt verwacht dat leveringen steeds eerder moeten arriveren, hierdoor neemt de tijdsdruk nog meer toe. Daar komt bij dat veel bedrijven just-in-time gebruiken om kosten te besparen en de efficiëntie te vergroten, hierdoor moeten vrachtwagenchauffeurs zich houden aan strikte schema’s ondanks de soms onvoorspelbare verkeerssituaties.

Een lage verwachting van vaardigheden, leidt op zichzelf niet tot stress en mentale vermoeidheid. Maar de combinatie met hoge fysieke en mentale eisen en een baan waarin je geen beslissingen mag maken, leidt tot meer psychologische klachten. Voor vrachtwagenchauffeurs zijn al deze factoren behoorlijk belangrijk, daarom kan er worden aangenomen dat een hoge level van psychologische stress gepaard gaat met deze baan. Fysieke uitputting kan meer spanning aan een werknemer geven, wat ook de mentale capaciteit aantast. Lange ritten, zittend in een truck met een paar pauzes, werken in lastige weersomstandigheden en kou of zelfs de aanwezigheid van veel geluid, zijn een constante bron van stress. Bovendien kunnen ploegendiensten, die vaak plaatsvinden buiten reguliere werktijden, leiden tot slapeloosheid – een fenomeen dat zowel fysieke als mentale gevolgen kan hebben.

Onderstaande infographic geeft een overzicht van potentiële factoren die kunnen leiden tot werkgerelateerde stress en mentale vermoeidheid in logistieke banen.

Wat zijn de voornaamste symptomen waar vrachtwagenchauffeurs mee moeten dealen?

Een disbalans tussen werk en privé kan leiden tot een verslechtering in zowel de fysieke als mentale gezondheid. Niet alleen het individu wordt geraakt door een slechtere gezondheid, maar het resulteert ook in een hogere absentie, wat een demotiverend effect op collega’s en het bedrijf in het algemeen kan hebben. Bovendien kunnen mentale vermoeidheid en andere vormen van fysiek en mentaal ongemak ook impact hebben op de veiligheid. Zo kunnen er meer verkeersongelukken gebeuren doordat werknemers niet meer goed opletten. De infographic hieronder laat de meest voorkomende gezondheidsklachten zien onder professionele chauffeurs.

Hoe kunnen we de fysieke en mentale gezondheid van logistiek personeel verbeteren?

Om de werkomstandigheden en fysieke en mentale gezondheid te verbeteren van logistiek personeel, moet er meer onderzoek gedaan worden op het gebied van de uitdagingen die het werk in de logistieke industrie met zich meebrengt. Toch kan een aantal conclusies getrokken worden op basis van bestaand onderzoek. De mentale stress dat resulteert van tijdsdruk en de toenemende snelheid in de logistiek moet hierbij aangehaald worden. Alle processen waar menselijke arbeid in voorkomt, moet rekening houden met onverwachte gebeurtenissen, zoals files. Niet alleen bedrijven, maar ook consumenten kunnen dit supporten, plan bijvoorbeeld een langere levertijd in. Waar mogelijk moeten bedrijven hun werknemers flexibele werktijd geven, zoals remote werken of flexibel werken.

Als bedrijven erin slagen om meer baangaranties te waarborgen voor werknemers, dan zal niet alleen de baantevredenheid toenemen, maar ook de productiviteit en de totale reputatie van het bedrijf. De ergonomische voorwaarden van vrachtwagens moeten op de best mogelijke manier worden gemaakt, zodat de rijuren comfortabeler zijn voor vrachtwagenchauffeurs. Nog belangrijker is dat de sociale support van collega’s en managers verbeterd moet worden, een open communicatie moet gesteund worden. Dit geeft managers de kans om te reageren op de omstandigheden en wensen van elke individuele werknemer, omdat uitdagingen en gezondheid per persoon verschillen.

Eén reactie op “Hoe gaat het met de fysieke en mentale gezondheid van vrachtwagenchauffeurs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer