Ga naar hoofdinhoud

MAN pakt recycling accupakketten grondig aan

Het onlangs gestarte REVAMP-project heeft als doel de beoordeling van de staat van gebruikte voertuigaccu’s te automatiseren. Met deze kennis kunnen accu’s economisch worden gereconditioneerd voor later gebruik in het voertuig (2e gebruik) of voor andere doeleinden (2e leven). Een consortium van negen partners uit de industrie en wetenschap is betrokken bij het project, dat wordt gefinancierd door het federale ministerie van Economie en Klimaatbescherming (BMWK). De leider van het consortium is MAN Truck & Bus.

Met de toenemende elektromobiliteit valt er in de toekomst een sterke toename van gebruikte batterijen te verwachten. Na het eerste gebruik van de energieopslagunits in de vrachtwagen, bus of bestelwagen (1e leven), zijn er in principe verschillende opties voor een tweede gebruik: hergebruik in het voertuig (2e gebruik), gebruik in een andere toepassing (2e leven), bijvoorbeeld als stationaire bufferopslag, of, als laatste optie, recycling om de waardevolle grondstoffen terug te winnen. Van deze alternatieven is het opwerken van batterijcomponenten voor een tweede gebruik een ecologisch en economisch alternatief.

Dit is het doel van het nieuwe onderzoeksproject REVAMP (Remanufacturing of variant battery modules with automated assembly and testing processes). Het project wordt gefinancierd door het Federale Ministerie van Economie en Klimaatbescherming (BMWK) als onderdeel van de financieringsmaatregel voor “Onderzoek in prioritaire financiering voor de productie van batterijcellen”. Het doel is om de benuttingsgraad voor batterijen voor 2e gebruik en batterijen voor 2e levensduur in Duitsland te verhogen. Het project staat onder toezicht van de projectmanagementorganisatie VDI/VDE-IT.

De basis voor dit proces, remanufacturing genaamd, dat al bestaat voor bijvoorbeeld geherfabriceerde motoren of voertuigonderdelen, is de conditiebeoordeling en geautomatiseerde ontmanteling van batterijretouren als kernaspect van REVAMP. Op basis hiervan wordt vervolgens onderzoek gedaan naar het opwerken, opnieuw in elkaar zetten, testen en het opnieuw op de markt brengen van de batterij.

Het laboratorium voor gereedschapsmachines (WZL) en het instituut voor vermogenselektronica en elektrische aandrijvingen (ISEA) van de RWTH Aachen University zijn betrokken bij het REVAMP-project. Het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie (Fraunhofer IPT) maakt ook deel uit van het project. Vanuit de industrie zijn de volgende bedrijven betrokken: Bertrandt Technikum GmbH, Software AG, IBG Automation GmbH, BE-Power GmbH, Wacker Neuson Produktion GmbH & Co. KG, Weidemann GmbH en MAN Truck & Bus SE als consortiumleider.

Een uitdaging in verband met de herfabricage van accu’s voor bedrijfsvoertuigen is dat ze verschillende verouderingstoestanden hebben wanneer ze terugkomen voor conditiebeoordeling. Het feit dat de vorm, structuur en fabrikant van de batterij verschillend kunnen zijn, is ook een van de uitdagingen van het REVAMP-project. Daarom is het erg belangrijk dat het hele remanufacturingsysteem flexibel is ontworpen en kan reageren op de verschillende toestanden en batterijkenmerken.

Aan het onderzoeksproject wordt gewerkt in elf werkpakketten: Op basis van methodologische en theoretische principes worden procedures ontwikkeld voor conditiebeoordeling en planning voor 2e gebruik en 2e levensduur. Op basis hiervan worden methoden ontwikkeld voor de voorbereiding van batterijcomponenten op pack-, module- en celniveau. Tegelijkertijd wordt de flexibele, geautomatiseerde demontage en hermontage gepland en worden de bijbehorende besturingscomponenten gemaakt.

Daarnaast wordt er een digitale twin ontwikkeld om de volledige levenscyclus van de batterij in kaart te brengen. Deze digitale tweeling zal ook worden gebruikt voor een levenscyclusbeoordeling op basis van kengetallen om de beslissingen die worden genomen voor het latere gebruik van de batterijen te evalueren en ook om de duurzaamheidsdoelstellingen van herfabricage te volgen. De verkregen resultaten zullen uiteindelijk worden gevalideerd in toepassingsgerichte tests en worden gedemonstreerd in het technisch centrum voor eMobility bij MAN in Neurenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer