‘Rij- en rusttijden moeten worden aangepast voor elektrische trucks’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Rij- en rusttijden moeten worden aangepast voor elektrische trucks’

De rij- en rusttijdenwetgeving moet worden aangepast aan de energietransitie. Het in toenemende mate werken met elektrische trucks vereist dat, zeggen twee Zweedse belangengroepen.

Brancheorganisatie Transportföretagen en Mobility Sweden zeggen dat de huidige regels inzake rij- en rusttijden zijn ontworpen voor een vervoerssector waarin de verbrandingsmotor leidend is. Maar naarmate het wegtransport meer geëlektrificeerd wordt, kunnen chauffeurs in situaties terechtkomen waarin zij gedwongen worden de regels te overtreden.

Volgens de huidige regels mag een bestuurder maximaal 4 uur en 30 minuten rijden voordat hij een pauze neemt. Maar als de chauffeur in een elektrische vrachtwagen rijdt, moet hij of zij soms iets langer rijden om bij het volgende laadstation te komen. Daarom stellen Transportföretagen en Mobility Sweden voor dat de bestuurder, mits de verkeersveiligheid niet in gevaar komt, naar het volgende laadstation mag rijden, ook al wordt de rijtijd voor de pauze overschreden.

Zij stellen ook voor dat de bestuurder het laadproces van de truck zo nodig moet kunnen onderbreken, indien dat bijvoorbeeld om technische of veiligheidsredenen wordt vereist. De onderbroken pauze moet na de onderbreking worden hervat totdat de bestuurder zijn volledige pauze heeft gehad. “Wij stellen ook voor dat een bestuurder een dagelijkse rusttijd op dezelfde manier moet kunnen onderbreken als bij het laden en lossen van veerboten en treinen,” zegt Maria Lindh, beleidsdeskundige voor de sector bij Transportföretagen. De reden hiervoor is dat een voertuig dat tijdens een rustdag oplaadt, het oplaadpunt niet mag blokkeren wanneer het voertuig volledig is opgeladen. “Wij denken dat het vrij duidelijk is, maar de huidige regelgeving staat het niet toe. Het is belangrijk dat de regelgeving de elektrificatie van het wegtransport niet in de weg staat of bemoeilijkt.

3 reacties op “‘Rij- en rusttijden moeten worden aangepast voor elektrische trucks’

  • Jaap Cleijne

    Slaat natuurlijk helemaal nergens op eerst moesten al die rustpauzes genomen worden want het belang van de chauffeurs staat voorop. En nu is het belang van de chauffeur weggevaagd en nu moet alles allemaal omgegooid worden want anders kunnen de ev voertuigen niet laden. En gaat het helemaal niet meer om het belang van de chauffeurs.

  • Jimmy

    Herkenbaar probleem, ik moet ook wel eens noodgedwongen een half uur doorrijden om mijn eind adress te bereiken mag dat dan ook?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer